شادمهر هریجانی میردار ۱ ؛ اکرم ارزانی۲ ؛ احسان عرب زاده۲ ؛ فروغ نیستانی۲ ؛ مینا باغبانی۲ ؛ سجاد احمدی۲
۱دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه مازندران-مازندران-ایران
۲کارشناسیارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه مازندران-مازندران –ایران
نشریه علوم زیستی ورزشی
هدف این پژوهش بررسی تأثیر یک دورۀ تمرین اینتروال و تیپرپلکانی بر تغییرات وزنی و عملکرد استقامتی رتهای نر در حال بالیدگی بود.
در این مطالعۀ تجربی، ۴۰ سر موش صحرایی ویستار نر سههفتهای بهطور تصادفی به گروههای کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرین پس از پایان دورۀ ششهفتهای تمرین اینتروال فزاینده به سه گروه تیپر سههفتهای کاهش شدت، تواتر و تکرار تقسیم شدند. وزن و شاخصهای عملکردی ارزیابی شدند. یافتههای پژوهش با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون LSD در سطح ۰۵/۰α≤ تجزیهوتحلیل شد.
نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین زمان خستگی گروههای مختلف تیپر با یکدیگر (۰۰۱/۰P≤) و هفتههای تیپر با دورۀ اینتروال (۰۰۸/۰P≤) وجود دارد. تیپر شدت با کاهش ۵۷/۲۸ درصدی در شدت تمرین، بهترین میانگین زمان خستگی، مسافت طیشده در آزمون و عملکرد (Pri) را نسبت به سایر گروهها داشت. همچنین مسافت طیشده در آزمون و زمان واماندگی در هفتۀ دوم تیپر به حداکثر خود رسید.
براساس نتایج پژوهش حاضر، تیپر پلکانی شدت موجب افزایش ۱۳/۵۲ درصدی عملکرد استقامتی میشود. همچنین دو هفته کاهش بار تمرینی آثار همافزایی مؤثرتری با مداخله بر تغییرات وزنی و زمان واماندگی در پی دارد.
کلیدواژگان
تیپر پلکانی؛ تمرین اینتروال؛ عملکرد استقامتی
1 Comment
سلام.وبسایتتون خیلی خوب و مفیده.به
کارتون ادامه بدین