مهسا زارع، دکتر عبدالصالح زر ، دکتر محمد امین عدالت منش
مجله پزشکی زنجان
زمینه و هدف: آلزایمر یک بیماری نورودژنراتیو است که در آن تواناییهای حافظه کاهش مییابد و تغییرات متعددی در مغز بیمار رخ میدهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر هشت هفته تمرین استقامتی و تجویز لیتیوم کلراید بر سطح سرمی عامل نروتروفیک مشتق از مغز
-Derived Neurotrophic Factor) Brain) در رتهای ماده مبتلا به آلزایمر میباشد.
روش بررسی: ۷۰ سر رت ماده نژاد اسپراگوداولی بهطور تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند که شامل۱-کنترل، ۲-شم، ۳-لیتیومکلراید ۲۰،
۴- لیتیومکلراید ۴۰، ۵-تمرین استقامتی، ۶- تمرین استقامتی و لیتیومکلراید ۲۰ و ۷- تمرین استقامتی و لیتیومکلراید ۴۰ تقسیم شدند. رتها بهوسیله تری متیل تین کلراید آلزایمری شدند. گروههای تمرین استقامتی، تمرین استقامتی و لیتیومکلراید۲۰ و تمرین استقامتی و لیتیومکلراید
۴۰ به مدت هشت هفته روی نوارگردان بدون شیب با سرعت ۱۵ تا ۲۰ متر در دقیقه به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته دویدند. گروههای لیتیومکلراید ۲۰ و تمرین استقامتی و لیتیومکلراید ۲۰ روزانه به میزان۲۰ میلیگرم بر کیلوگرم وزن حیوان لیتیومکلراید و گروههای لیتیومکلراید۴۰ و تمرین استقامتی و لیتیومکلراید ۴۰ روزانه به میزان۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم وزن حیوان لیتیومکلراید به مدت ۱۴ روز مصرف کردند. رتهای گروه کنترل در طول این مدت هیچگونه فعالیت ورزشی نداشتند و تحت هیچ نوع تیماری قرار نگرفتند. جهت تجزیه و تحلیل یافتهها از آزمون واریانس دو طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که لیتیومکلراید، تمرین استقامتی و همچنین اثرات تعاملی آن دو میزان سرمی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز را در مسمویت با نوروتوکسین افزایش میدهند ولی بیشترین تاثیر در گروه تمرین استقامتی و لیتیوم کلراید ۲۰ مشاهده شد. همچنین مسمومیت با تریمتیلتین سطح سرمی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز را به شدت در رتهای جنس ماده کاهش میدهد (۰۵/۰&geP).
نتیجه گیری: بر اساس این یافتهها اینطور می توان نتیجه گرفت که تمرین استقامتی، لیتیومکلراید و اثر تعاملی آنها در رتهای ماده مبتلا به آلزایمر باعث افزایش سطح سرمی عامل نروتروفیک مشتق از مغز میشوند که در نهایت سبب بهبود بیماری آلزایمر میشوند.
واژگان کلیدی: بیماری آلزایمر، تمرین، لیتیومکلراید، عامل نروتروفیک مشتق از مغز، رت،