سحر کشتکار آقابابايی، محمد رضا وفا*، فرزاد شيدفر، محمود رضا گوهری، داوود کاتبی ، ويدا محمدی
سابقه و هدف: امروزه بيماریهای قلبی و عروقی از عمدهترين علل مرگ و مير در اکثر جوامع محسوب میشوند. ديس ليپيدمی از فاکتورهای خطر قابل اصلاح اين بيماریها است و شواهد نشان میدهند که اضافه کردن ترکيبات فعال خوراکی به طور مثبتی بر روی فاکتورهای خطر سلامت قلبی اثر دارند. مطالعه حاضر با هدف تعيين اثر مصرف شاه توت بر غلظت سرمی ليپو پروتئينها، Apo A1 وApo B ، hs – CRP و فشار خون در افراد با اختلالات ليپيدی انجام شد. مواد و روشها: در يک کارآزمايی بالينی تصادفی، ۷۲ فرد با اختلالات ليپيدی از بين افراد مراجعه کننده به درمانگاههای تامين اجتماعی و بوعلی سينای شهر قزوين وارد مطالعه و سپس به طور تصادفی به دو گروه تقسيم شدند. افراد در گروه مداخله، روزانه ۳۰۰ گرم شاه توت، به صورت عصاره پالپ دار، به مدت ۸ هفته مصرف کردند و گروه کنترل رژيم معمول خود را بدون مصرف توتها ادامه دادند. در ابتدا و انتهای مداخله از هر دو گروه نمونه خون ناشتا گرفته شد و غلظت سرمی ليپو پروتئينها، Apo A1،Apo B وhs – CRP در سرم اندازهگيری شد. فشارخون افراد نيز قبل و بعد از مداخله با فشارسنج جيوهای اندازهگيری شد. يافتهها: پس از مداخله و در گروه دريافت کننده شاه توت، سطوح Apo A1 و HDL نسبت به ابتدای مطالعه، به طور معنیداری افزايش و سطوح Apo B و hs-CRP به طور معنیداری درگروه مداخله نسبت به ابتدای مطالعه کاهش يافته است. ميانگين تغييرات HDL، ApoA1 و نسبت ApoB/ApoA1 بين دو گروه تفاوت معنیدار داشته است. تفاوت معنیداری بين ميانگين غلظت انتهايی hs-CRP بين دو گروه مشاهده شد. همچنين فشار خون سيستوليک نيز در گروه مداخله کاهش معنیداری را نسبت به ابتدای مطالعه پس از مصرف شاه توت نشان داد در حالی که مقادير انتهايی بين دو گروه تفاوت معنیدار نداشته است. اما در مورد ديگر شاخصهای ليپيدی و همچنين فشارخون دياستوليک تغيير معنیداری در گروه مداخله نسبت به ابتدای مطالعه و بين دو گروه در انتهای مطالعه مشاهده نشد. نتيجه گيری: مصرف شاه توت در افراد با اختلالات ليپيدی میتواند بر فاکتورهای خطر سلامت قلبی از جمله آپوليپوپروتئين ها، فشارخون و نشانگرهای التهابی اثر بگذارد. واژگان کليدی: شاه توت، ليپوپروتئين ها، آپوليپوپروتئين، hs-CRP، فشار خون
واژههاي كليدي: شاه توت، لیپوپروتئین ها، آپولیپوپروتئین، hs-CRP، فشار خون،