جواد نیک خرد، علی ضرغامی خامنه ، علی اکبر ملکی راد ، ابراهیم حسینی حوری پسند
کارشناس ارشد دانشگاه تبریز
مجله تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: کافئین از دیرباز بهدلیل اثرات محرک خود در بین اقشار مختلف جامعه از مقبولیت گستردهای برخوردار بوده است. پژوهش حاضر بهمنظور تعیین اثر مکملدهی کوتاهمدت کافئین بر پاسخ برخی از مارکرهای آنتیاکسایشی (GPx و SOD) و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) در سرم مردان فعال پس از یک جلسه فعالیت هوازی انجام شد.
مواد و روشها: ۱۸ مرد فعال (با میانگین سنی ۳±۲۵ سال، درصد چربی۲±۱۳ و اکسیژن مصرفی بیشینه ۴±۵۲ میلیلیتر/کیلوگرم/دقیقه) در قالب طرح تجربی و دو سویهکور بهطور تصادفی در دو گروه همگن مکمل و شبهدارو (۵ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز) قرار گرفتند. پس از مکملدهی ۱۴ روزه، آزمودنیها در یک پروتکل فعالیت هوازی (دویدن روی نوارگردان در شیب منفی ۱۵% بهمدت ۳۰ دقیقه با ۶۵% اکسیژن مصرفی بیشینه) شرکت نمودند. تغییرات شاخصهای مورد مطالعه طی سه مرحله (حالت پایه، پس از دورهی مکملدهی و بلافاصله پس از فعالیت ورزشی) اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس مکرر، پس تعقیبی بونفرونی و تی مستقل در سطح معنیداری ۰۵/۰ بررسی گردید.
یافتهها: نتایج حاکی است که مصرف ۱۴ روزهی کافئین در حالت پایه موجب افزایش معنیدار در ظرفیت آنزیمهای آنتیاکسایشی ( GPx و SOD) میگردد (۰۵/۰P≤). از طرفی، ۳۰ دقیقه فعالیت هوازی بهترتیب باعث کاهش معنیدار توان آنتیاکسایشی و افزایش معنیدار شاخص استرس اکسیداتیو (MDA) میشود (۰۵/۰P≤). در حالیکه، سطوح افزایش یافتهی مارکرهای استرس اکسایشی گروه شبهدارو بهطور معنیداری بیشتر از گروه کافئین بود (۰۵/۰P≤).
نتیجه گیری: براساس یافتههای حاضر میتوان چنین نتیجه گرفت که احتمالاً مکملدهی کافئین میتواند با افزایش ظرفیت آنتیاکسایشی پایه (GPX و SOD)، از تغییرات نامطلوب شاخص آسیب استرس اکسایشی (MDA) ناشی از انجام یک جلسه فعالیت هوازی در مردان فعال بکاهد.
واژگان کلیدی: کافئین، فعالیت هوازی، استرس اکسیداتیو