عباس معمارباشی ۱ ؛ علی رجبی۲
۱دانشیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
۲کارشناسارشد فیزیولوژی ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نشریه علوم زیستی ورزشی
در تحقیق پیش رو مصرف دهروزۀ زعفران و مقایسۀ آن با ایندومتاسین در پیشگیری از کوفتگی عضلانی تأخیری بررسی شد. مطالعه روی ۳۹ دانشجوی پسر سالم در سه گروه زعفران (۳۰۰ میلیگرم)، ایندومتاسین (۷۵ میلیگرم) و کنترل به مدت ده روز انجام گرفت. پس از هفت روز، با دستگاه پرس پا و وزنۀ معادل ۸۰ درصد حداکثر نیروی ایزوتونیک در چهار نوبت و هر نوبت با ۲۰ تکرار و ۳ دقیقه استراحت بین هر نوبت کوفتگی عضلانی ایجاد شد. قبل از دورۀ مصرف و نیز بلافاصله، ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از انجام پروتکل ایجاد کوفتگی عضلانی، محیط ران اندازهگیری شد و سنجش ادراک درد با شاخص VAS صورت پذیرفت و همچنین آستانه و حداکثر تحمل درد فشاری بر عضلۀ چهارسر ران اندازهگیری شد و مصرف خوراکی ادامه داشت. از آزمونهای تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که زعفران و ایندومتاسین موجب کاهش شایان ملاحظه و معنادار درد و التهاب شد (۰۰۰۱/۰P<)، ولی زعفران نسبت به ایندومتاسین تأثیر بیشتری داشت. درصد تحمل درد فشاری در گروه زعفران نسبت به سایر گروهها بیشتر و معنادار بود (۰۰۰۱/۰P<). مصرف زعفران در پیشگیری و احتمالاً درمان درد و التهاب ناشی از DOMS مؤثر است.
کلیدواژگان
التهاب؛ ایندومتاسین؛ درد؛ زعفران؛ کوفتگی عضلانی