حسین نجفقلی زاده *، دکتر فرهاد رحمانی نیا، دکتر بهمن میرزایی
گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مجله پزشکی قزوین
زمینه: بیماریهای قلبی یکی از مشکلات بزرگ در سراسر دنیا و علت ۳۰ درصد از مرگها بهحساب میآید. آن دسته از عواملی که اشخاص را در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی قرار میدهند عوامل خطرزای قلبی- عروقی نامیده میشوند.
هدف: این مطالعه جهت مقایسه برخی عوامل خطرزای قلبی- عروقی در مردان سالمند فعال و کمتحرک انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی در سال ۱۳۹۴ و در شهر رشت انجام شد. دو گروه آزمودنی شامل ۶۰ نفر (۳۰ مرد سالمند فعال و ۳۰ مرد سالمند کمتحرک) بهصورت غیرتصادفی هدفدار انتخاب شدند. از معیارهای ورود به مطالعه افراد فعال، داشتن حداقل ۶ ماه فعالیت بدنی مستمر و منظم، عدم استعمال دخانیات و داروهای مؤثر بر چربی و از معیارهای افراد کمتحرک، نداشتن فعالیت بدنی منظم، عدم استعمال دخانیات و داروهای مؤثر بر چربی بود. عوامل خطرزای قلبی- عروقی شامل گلوکز ناشتای خون (FBS)، تریگلیسیرید (TG)، کلسترول تام (TC)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (LDL)، لیپوپروتئین با چگالی پایین (HDL)، لیپوپروتئین با چگالی خیلی پایین (VLDL)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و پروتئین واکنشی C (CRP) مردان سالمند فعال و کمتحرک اندازهگیری شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری؛ کلموگراف اسمیرنوف، تـی استیودنـت و یومـن ویتنــی استفـاده شد.
یافتهها: نتایج آزمون تی استیودنت نشان داد، عوامل خطرزای قلبی- عروقی شامل گلوکز خون، تری گلیسیرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی خیلی پایین، هموگلوبین گلیکوزیله و پروتئین واکنشی C در سالمندان فعال در مقایسه با سالمندان کمتحرک پایینتر بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار بود (P≤۰٫۰۱).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عوامل خطرزای قلبی- عروقی در سالمندان فعال در مقایسه با سالمندان کمتحرک کمتر و ۸۰ درصد سالمندان فعال نیز دارای حداقل یک یا چندین عامل خطرزای قلبی- عروقی بودند.
واژههای کلیدی: سالمند، عوامل خطرزای قلبی- عروقی، فعال، کم تحرک