مقایسه اثر تمرین تناوبی شدید و تداومی بر سطوح پلاسمایی فاکتورهای فیبرینولیتیک در بیماران CAD
*تمرین تداومی و تمرین تناوبی-کمپلکس t-PA/PAI-1* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
حمید رجبی ۱ احسان خدمتگزار ۱ جلال دستمالچی ۲ محمدرضا دهخدا ۳
۱ گروه فیزیولوژی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی تهران، تهران، ایران.
۲ متخصص قلب و عروق، فلوشیپ اقدامات مداخلهای قلب و عروق (اینترونشنال کاردیولوژی)، یزد، ایران
۳ گروه فیزیولوژی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه خوارزمی تهران، تهران، ایران
مجله چندی شاپور
زمینه و هدف: تضعیف عملکرد فیبرینولیز یک عامل پاتوژنیک بسیار مهم در پیشرفت بیماری CAD محسوب میشود و تمرینات ورزشی مختلف از روشهای متفاوتی باعث بهبود عملکرد سیستم فیبرینولیتیک در این بیماران میشوند. این تحقیق اثر دو نوع تمرین تناوبی و تداومی را بر برخی شاخصهای فیبرینولیتیک بیماران CAD مطالعه میکند.
روش بررسی: تعداد ۳۰ نفر بیمار واجد شرایط به صورت داوطلبانه در ۳ گروه تمرین تناوبی، تمرین تداومی و گروه کنترل تقسیم و گروههای تمرینی به مدت ۱۲ هفته و ۳ جلسه در هفته تمرین کردند. تغییرات آنتیژن TAFI و کمپلکس t-PA/PAI-1 قبل و بعد از دوره تمرین با استفاده از آزمون آماری کوواریانس آنالیز شدند.
یافته ها: بین تغییرات آنتیژن TAFI در گروههای کنترل با تناوبی و همچنین کنترل با تداومی تفاوت معنیداری وجود نداشت (۰۵/۰<P) اما کمپلکس t-PA/PAI-1 در هردو گروه تناوبی (۰/۰۰۱=p) و تداومی (۰/۰۰۱=p) نسبت به گروه کنترل به طور معنیداری کاهش یافت. کاهش آنتیژن TAFI در گروه تناوبی به طور معنیداری بیشتر از گروه تداومی بود (۰۲۸/۰P=) در مقابل کاهش کمپلکس t-PA/PAI-1 در گروه تداومی به طور معنیداری بیشتر از گروه تناوبی بود (۰۲۴/۰P=).
نتیجه گیری: به نظر می رسد تمرینات تناوبی و تداومی هر کدام از طریق مکانیزم جداگانهای باعث ایجاد اثرات مطلوب در سیستم فیبرینولیتیک بیماران CAD میشوند و شاید بتوان گفت که استفاده از هر دو نوع تمرین برای بهبود عملکرد این سیستم در بیماران CAD ضروری است.
کلیدواژهها
تمرین تناوبی شدید، تمرین تداومی، فاکتورهای فیبرینولیتیک، CAD