اعظم موسوی سهروفروزانی ، محسن قنبرزاده
دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید چمران
مجله پزشکی فیض
سابقه و هدف: در طول دهه های اخیر فعالیت بدنی به عنوان یک ابزار کمکی کلیدی در کنترل بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری کبد چرب غیرالکلی درآمده است و مطالعات نشان داده اند که پروتکل های تمرینی گوناگون در کاهش شیوع و بهبود برخی از عملکردهای متابولیکی کبد موثر است. هدف این مطالعه مروری تحلیل مطالعات صورت گرفته در ارتباط با تاثیرات تمرینات ورزشی هوازی و مقاومتی بر مقامت انسولینی و برخی بیومارکرها در بیماران کبد چرب غیرالکلی است.
مواد و روش ها: برای انجام این مطالعه، ابتدا جستجو در بانک های اطلاعاتی PubMed، Medline، Irandoc، SID،Google Scholar و Magiranدر ارتباط با تاثیرات دو نوع برنامه ورزشی هوازی و مقاومتی بر روی بیماران کبد چرب غیرالکلی انجام شد. در مجموع ۳۰۰ مقاله مورد بررسی اولیه (بررسی چکیده) قرار گرفت و ۱۰۷ مقاله از نظر مرتبط بودن با عنوان مقاله و دارا بودن شرایط ورود انتخاب شده و مورد بررسی ثانویه قرار گرفتند.
نتایج: هر دو نوع تمرین ورزشی هوازی و مقاومتی از طریق مکانیزمهای متفاوت دارای اثرات مفیدی در افراد مبتلا به کبد چرب می باشند.
نتیجه گیری: بیماران کبد چرب غیرالکلی فارغ از نوع تمرین میتوانند با شرکت در فعالیتهای منظم ورزشی با اثرات سودمند آن باعث پیشگیری و بهبود بیماری های التهابی، چاقی و مقاومت انسولینی شوند.
واژههای کلیدی: کبد چرب غیرالکلی، فعالیت فیزیکی، مقاومت انسولینی، چاقی،