۱امیر رشیدلمیر؛ ۲محمود دلفان؛ ۳سید علی اکبر هاشمی جواهری؛ ۴آرش سعادت نیا
۱دانشگاه فردوسی مشهد
۲دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس
۳فردوسی مشهد
۴دانشگاه شهید بهشتی
پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
سابقه و هدف: پیشنهاد شده است که نسبت انگشت دوم به چهارم(۲D:4D) عامل پیش بینی کننده ای برای قدرت و اجرای ورزشی می باشد، هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین نسبت طول انگشتان دست برتر با قدرت دست برتر وسطوح هورمون های،رشد، فاکتور رشد شبه انسولینی یک IGF-I) (، کورتیزول و نسبت IGF-I به کورتیزول سرمی کشتی گیران تمرین کرده بود.
مواد و روشها: ۲۲ کشتی گیر تمرین کرده به طور داوطلبی انتخاب شدند، ابعاد اختصاصی دست برتر با استفاده از روش ویسناپو اندازه گیری شد. برای اندازهگیری حداکثر قدرت دست برتر از داینامومتر دیجیتال، و سطوح هورمون رشد، IGF-I و کورتیزول سرمی آزمودنی
ها اندازه گیری شد، جهت تجزیه وتحلیل دادهها از آزمونهای همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافتهها: بین نسبت طول انگشت دوم به انگشت چهارم(۲D:4D) دست برتر، با قدرت دست برتر(۰۵/۰p<)، نسبت طول انگشتان(۲D:3D و۲D:5D) با نسبت IGF-I به کورتیزول سرم (۰۵/۰p<)، نسبت ۲D:4D با نسبت IGF-I به کورتیزول سرم (۰۱/۰p<)، نسبت ۲D:4D با کورتیزول سرم (۰۵/۰p<)، نسبت های ۱D:3D، ۲D:3D و ۳D:5D (05/0p<) و نسبت طول انگشت ۴D:5D (۰۱/۰p<) با هورمون رشد، همبستگی معناداری دیده شد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، ما نتیجه می گیریم که احتمالا نسبت طول انگشت دوم به چهارم(۲D:4D) دست برتر، پیشگوی خوبی برای قدرت دست برتر و نسبت IGF-I به کورتیزول است. از اینرو می توان از آن در کنار دیگر ابعاد آنتروپومتری بدن برای استعداد یابی در ورزش کشتی استفاده کرد.
کلیدواژگان
نسبت IGF-I به کورتیزول؛ نسبت ۲D به ۴D؛ کشتی؛ آنتروپومتری دست؛ قدرت دست