مریم شرعیاتی وزیری، فهیمه اسفرجانی، سید جمال مشتاقیان * ، نجمه قربانی
دانشجو، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
مجله پزشکی شهر کرد
زمینه و هدف: شرکت در تمرینات ورزشی با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب، پتانسیل پیشگیری از سرطان پستان را دارد و می تواند ککسیا که از عارضههای سرطان در مراحل پیشرفته است را کاهش دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر یک دوره تمرینات استقامتی با شدت متوسط قبل از تشکیل تومور، بر میزان غلظت سرمی TNF-α و وزن بدن موشهای مبتلا به سرطان پستان میباشد.
روش بررسی: ۲۴ سر موش بالب سی ماده بهطور تصادفی در ۳ گروه کنترل منفی (استراحت-سالم)، کنترل مثبت (استراحت-تومور) و گروه تجربی (ورزش-تومور) توزیع شدند. گروه تجربی تمرین استقامتی مداوم را به مدت ۱۲ هفته، ۵ روز در هفته انجام دادند. شدت تمرین در هفته اول ۴/۱۵متر بر دقیقه شروع و به تدریج در هفته آخر به ۸/۲۳ متر بر دقیقه افزایش داشت. ۲۴ ساعت پس از پایان برنامه تمرین، رده سلولی سرطانی T14 در
۲ گروه کنترل مثبت و تجربی بهصورت زیر جلدی تزریق شد. پس از ایجاد تومور، میزان غلظت TNF-α با روش الایزا اندازهگیری شد. وزن موشها از ابتدا تا انتهای تحقیق بهصورت مکرر هر ۲ هفته یکبار اندازهگیری شد.
یافته ها: میانگین میزان TNF-α در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل مثبت بهصورت معنی داری کاهش یافته بود (۰٫۰۳۰P=)، ولی تفاوت معنیداری بین گروه تجربی و کنترل منفی مشاهده نشد. میانگین وزن موشها در گروه تجربی نسبت به ۲ گروه کنترل منفی و کنترل مثبت در حین تشکیل تومور و ۲ هفته پس از تشکیل تومور نسبت به گروه کنترل مثبت کمتر کاهش یافته بود. سطح معنی داری ۰٫۰۵P< در نظر گرفته شد.
نتیجه گیری: به نظر می رسد که شرکت در تمرینات ورزشی با شدت متوسط می تواند با کاهش میزان سایتوکین TNF-α و کاهش وضعیت ککسیا در پیشگیری از بروز سرطان پستان نقش داشته باشد.
واژههای کلیدی: تمرین استقامتی، عامل نکروز کننده تومور آلفا (TNF-α)، سرطان سینه.