لیلا قدیری حرمتی۱، محسن امینایی *۲، امیربهادر دخیلی۳، مجید اسدی شکاری۴
۱- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
۲- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
۳- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
۴- مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان، پژوهشکده نوروفارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
مجله پزشکی ایلام
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن Sema3a در عضله EDL موشهای پیر C57bl/6میباشد.
مواد و روشها: بدین منظور، ۲۰ سر موش نر C57bl/6 پیر(۱۰=n) و بالغ(۱۰=n) در ۲ گروه تمرین و کنترل قرار گرفتند، که گروههای تمرین بعد از یک هفته آشناسازی در برنامه ۴ هفته تمرین تناوبی شدید شرکت کردند و ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی قربانی شدند، سپس عضله EDL استخراج و بوسیله روش Real-time Pcr بیان ژن Sema3a اندازه گیری گردید.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که با افزایش سن بیان ژن Sema3a در عضله EDL افزایش یافته است (۰۰۱/۰=P)، ولی تمرین موجب کاهش بیان آن در هر دو گروه بالغ(۱۰۵/۰=P) و پیر(۰۲۵/۰=P) شد. هر چند که، در موشهای بالغ به لحاظ آماری معنی دار نبود. همچنین، یافتهها نشان میدهدکه پیری اثر معنی داری بر وزن نسبی عضلهEDL داشته است به طوریکه تفاوت معنی داری بین موشهای بالغ و پیر در گروه کنترل(۰۳۲/۰=P) مشاهده شد. از سوی دیگر، هرچند که تمرین ورزشی وزن آن را مقداری افزایش داده است ولی این مقدار به لحاظ آماری در هر دوگروه بالغ (۱۱۷/۰=P) و پیر(۳۲۱/۰=P) معنی دار نبود.
بحث و نتیجه گیری: افزایش سن همراه با افزایش در بیان ژن Sema3a میباشد که احتمالا میتواند در تغییرات عصبی عضلانی در سالمندی نقش داشته باشد. تمرینات تناوبی شدید با فراخوانی تارهای نوع تند میتوانند بیان آن را تعدیل نموده و احتمالا از دست رفتن عصب و آتروفی عضلانی در پیری را کاهش دهند.
واژههای کلیدی: سمافورین ۳A، تمرین تناوبی شدید، پیوندگاه عصبی عضلانی، پیری