: جلال مولودی *۱، سیدعلی کشاورز۲، رضا پاکزاد۳، ناصر صدقی۴، ترانه صادقی۵ ، فواد علیمرادی۶
۱- گروه تغذیه و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
۲- گروه تغذیه و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
۳- گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
۴- گروه پرستاری و جراحی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران، تهران، ایران.
۵- گروه جراحی قلب، مرکز قلب و عروق رجایی تهران، تهران، ایران.
۶- گروه تغذیه بالینی، دانشگاه علوم پزشکی سنندج، سنندج، ایران.
مجله دانشکده پزشکی تهران
زمینه و هدف: بهتازگی بر نقش التهاب و استرس اکسیداتیو در پاتوفیزیولوژی فیبریلاسیون دهلیزی پس از عمل جراحی قلب تاکید شده است. پژوهش کنونی با هدف تجویز ویتامین C بهعنوان یک آنتیاکسیدان در جهت کاهش بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی بایپس کرونری انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، ۲۹۰ بیمار که در مرکز قلب و عروق شهید رجایی از فروردین ۱۳۹۲ تا دی ۱۳۹۳ تحت عمل جراحی عروق کرونری قرار گرفته بودند، بهطور تصادفی به گروههای مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله بلافاصله پیش از عمل جراحی در اتاق عمل g 2 ویتامین C بهصورت داخل وریدی و بهدنبال آن g 1 دوز خوراکی برای چهار روز پس از عمل دریافت کردند و گروه کنترل پلاسبو دریافت کردند. دو گروه از نظر آریتمیهای دهلیزی و بطنی پس از عمل، اقامت در بخش مراقبتهای ویژه و مدت بستری در بیمارستان مقایسه شدند.
یافتهها: ۱۱۳ نفر در گروه مداخله و ۱۷۷ نفر در گروه کنترل (۱۹۱ مرد و ۹۹ زن) با میانگین سنی ۴۰/۱۴±۴۰/۵۵ سال در دو گروه قرار گرفتند. بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از عمل در گروه کنترل ۵۵% بود در حالیکه در گروه مداخله ۳۵% بود (۰۰۱/۰P=). مدت زمان اینتوباسیون در گروه مداخله ۹۱/۳±۸/۱۱و در گروه کنترل ۵۱/۹±۱۴/۱۴ ساعت بود (۰۰۴/۰P=). همچنین میزان تخلیهی درناژ در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود (۰۰۳/۰P=). بروز فیبریلاسیون بطنی معنادار نبود (۱۵۹/۰P=).
نتیجهگیری: مکمل ویتامین C بهدلیل کاهش فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی عروق کرونری و بهبود شرایط جراحی از جمله کاهش مدت زمان اینتوباسیون، اثرات مفیدی میتواند داشته باشد.
واژههای کلیدی: مکمل ویتامین C، جراحی عروق کرونری، فیبریلاسیون دهلیزی،