میترا عزیزی ماسوله *، کبری شریفی، پژمان احمدی ، مهدی هدایتی
مجله پزشکی رازی
زمینه و هدف: سالها است که ورزشکاران برای بهبود عملکرد ورزشی از ترکیبات گوناگونی استفاده میکنند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات مصرف کافئین، کارنیتین، و کارنیتین- کافئین بر سطح اسید لاکتیک و رکورد شنای ۴۰۰ متر کرال سینه شناگران دختر نوجوان بود.
روش کار: در مطالعه ی دوسوکور ۱۶ شناگر شهرستان کرج با میانگین سنی ۱۴/۱ ±۹/۱۳ نمایهی تودهی بدن ۳۴/۴ ±۷/۲۱ قد ۷۵/۵۸ ±۹/۱۶۰ وزن۳۱/۱±۳/۵۶ مورد بررسی قرار گرفتند. فعالیت ورزشی شامل طی مسافت ۴۰۰ مترشنای کرال سینه با حداکثر سرعت بود. این فعالیت، نیم ساعت پس از مصرف کافئین (۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، ۵/۱ گرم ال– کارنیتین، ترکیبی از کافئین – ال کارنتین و دارونما در۴ جلسه مجزا و مشابه برای هر آزمودنی انجام شد. اسید لاکتیک خون در۱ و ۱۰ دقیقه پس از پایان فعالیت اندازه گیری شد.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر نشان داد که مصرف مکمل (کافئین، ال-کارنتین، کافئین و ال کارنتین و دارونما) بر عملکرد شنای ۴۰۰ متر کرال سینه اثر نداشت (۰۵/۰≤p). همچنین؛ نتاج نشان داد که بین میزان تجمع اسید لاکتیک در دقیقه اول بازگشت به حالت اولیه در سطوح مختلف مصرف مکمل شامل کافئین و کافئین – ال کارنتین با دارونما تفاوت معناداری مشاهده شد ( ۰۰۱/ ۰ >p).
نتیجهگیری: مصرف کارنیتین، کافئین و کارنیتین-کافئین قبل از ورزش در عملکرد شنای ۴۰۰متر کرال سینه شناگران اثر ندارد. از طرف دیگر مصرف کافئین به تنهایی و همراه با ال کارنتین سبب تجمع بیشتراسیدلاکتیک در دقیقه اول بازگشت به حالت اولیه میشود.
واژههای کلیدی: کافئین، ال- کارنیتین، اسید لاکتیک، رکورد شنا، شناگران دختر نوجوان،