تاثیر مصرف مکمل سیر- لیمو و تمرین هوازی بر سطح سرمی CRP و فیبرینوژن در مردان داری اضافه وزن
*مکمل سیر- لیمو، CRP و فیبرینوژن* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله ارمغان دانش
محسن اکبرپور ۱، حسین قبادی پور۲
۱- دانشگاه قم
چکیده
زمینه: گسترش بیماری ها قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آن موجب شد تا این پژوهش تاثیر ۶ هفته مصرف مکمل سیر- لیمو و تمرین هوازی بر سطح پلاسمایی CRP و فیبرینوژن مردان داری اضافه وزن مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش ها: ۳۲ مرد چاق غیر ورزشکار دانشگاه قم با میانگین سنی ۳۸/۱±۳۱ سال و شاخص توده بدن ۸۸/۴±۱۹/۳۱ کیلوگرم بر متر مربع بدن، بصورت تصادفی ساده در چهارگروه تمرین (۸ نفر)، مکمل(۸ نفر)، تمرین+ مکمل (۷ نفر)و کنترل (۱۰ نفر) قرارگرفتند. گروه تمرین ۶ هفته تمرین هوازی با شدت ۶۰ – ۷۴ درصد ضربان قلب بیشینه را سه جلسه در هفته انجام دادند، گروه مکمل ۶ هفته مکمل سیر – لیمو روزانه به میزان ۳۰ سی سی بعد از نهار دریافت کردند و گروه تمرین+ مکمل طی ۶ هفته هم مکمل استفاده کردند و هم تمرین هوازی انجام دادند همچنین گروه کنترل طی ۶ هفته تحت هیچ تمرین و مکملی قرار نگرفت، نمونه گیری خونی برای اندازه گیری CRP و فیرینوژن و آزمون های عمومی شامل قد، وزن، درصد چربی، نسبت کمر به باسن در دو مرحله قبل و ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین در شرایط ناشتا به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش اماری تحلیل واریانس یک سویه و آزمون T وابسته با سطح اطمینان (α <0/05) استفاده شد.
نتایج: کاهش معناداری در درصد چربی در گروه مکمل (۰۳۵/= p) پس از ۶ هفته مکمل گیری مشاهده شد و میزان CRP و فیبرینوژن در گروه تمرین –مکمل و گروه مکمل کاهش معنی داری را نشان داد. به نحوی که میزان CRP درگروه تمرین-مکمل ۲۷ درصد، گروه مکمل ۲۶ درصد کاهش و میزان فیبرینوژن درگروه تمرین-مکمل ۳۸ درصد و در گروه مکمل ۲۹ درصد کاهش نشان داد.
نتیجه گیری: با توجه به کاهش معنی دار در مقادیر شاخص های التهابی در این تحقیق لذا به نظر می رسد اجرای پروتکل مکمل سیر-لیمو و تمرین هوازی می تواند در تغییر این شاخص ها موثر و احتمال خطر بیماری قلبی – عروقی را کاهش دهد.
واژههای کلیدی: مکمل سیر- لیموترش، تمرین هوازی، CRP، فیرینوژن، اضافه وزن