میثم ترابی۱، سودا محرم زاد *۲، خسرو ابراهیم۳
۱- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
۲- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
۳- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مجله افق دانش
اهداف: برخی از مکملهای گیاهی که ورزشکاران برای بهبود عملکرد ورزشی از آنها استفاده میکنند با هدف تاثیر بر سیستم قلبی- عروقی مصرف میشوند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر آروماتیک روغن اسانسی اسطوخودوس بر فعالیت الکتریکی قلب، طی فعالیت ورزشی در دختران سالم بود.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی بهصورت پیشآزمون- پسآزمون با جلسات مکرر در سال ۱۳۹۴، تعداد ۹ دختر دانشجوی سالم فعال، شاغل به تحصیل در رشته علوم ورزشی در دانشگاه شهید رجایی بهروش نمونهگیری هدفمند انتخاب و وارد مطالعه شدند. هر آزمودنی بهصورت توازن متقابل، در معرض تنفس پنبه آغشته به اتانول یا عصاره روغنی اسطوخودوس قرار گرفت و از آزمون کانکانی بهعنوان فعالیت ورزشی استفاده شد. دادههای مربوط به امواج الکتروکاردیوگرام و فشار خون در سه نوبت قبل، بلافاصله بعد و یک دقیقه پس از پایان فعالیت (بازیافت) ثبت شدند. دادهها بهکمک نرمافزار SPSS 20 و توسط آزمونهای تحلیل واریانس اندازههای تکراری و T استیودنت مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: فشار خون سیستولی بلافاصله پس از فعالیت ورزشی، در گروه آزمون بهطور معنیداری بیشتر از گروه کنترل بود (۰۵/۰p<). همچنین استنشاق روغن اسطوخودوس در گروه آزمون باعث افزایش ارتفاع موج R در لحظات پایانی فعالیت ورزشی نسبت به گروه کنترل شد (۰۵/۰p<)، اما تغییر معنیداری در فشار خون دیاستولی و تغییرات ارتفاع موج T و فاصلههای R-R و Q-T در پاسخ به فعالیت ورزشی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: استنشاق اسطوخودوس بر عملکرد بطن حین فعالیت ورزشی تاثیر میگذارد و تعداد ضربان قلب و فشار خون سیستولی هنگام فعالیت را متاثر میسازد.
واژههای کلیدی: روغن اسطوخودوس، الکتروکاردیوگرام، فعالیت ورزشی، دختران