عباس قنبری نیاکی ۱؛ مهدی علی اکبری بیدختی۲؛ ایوب سعیدی۲؛ صادق اردشیری۲؛ مهران نقی زاده قمی۳
۱استاد گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران
۲کارشناس ارشد، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران
۳استادیار، ، گروه آمار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
سابقه و هدف: اختلال در سوختوساز لیپیدها حیات انسانی را در تمامی کشورهابا درصدهای متفاوت تهدید میکند و باعث بروز بیماریهای قلبی-عروقی میشود.کاهش میزان فعالیتهای بدنی و حذف برخی غذا-داروها گسترش این عوارض را تسریع بخشیدهاند. هدف از این پژوهش بررسی اثر تمرین مقاومتی دایرهای و مکمل گیاه زعفران بر نیمرخ چربی و لیپوپروتئینی پلاسما در مردان جوان دانشگاهی بود.
مواد و روش ها:۴۴ مرد سالم غیر فعال با میانگین سن ۰۴/۲±۶۳/۲۱ سال و شاخص توده بدنی ۶۱/۲±۳۰/۲۲ کیلوگرم بر متر مربع به ۴ گروه آب-تمرین، عرق گلبرگ-تمرین ، تهگل-تمرین و سرگل-تمرین تقسیم شدند. تمرین مقاومتی شامل ۱۲ ایستگاه، هر ایستگاه ۳۰ ثانیه با شدت ۴۰% یک تکرار بیشینه به مدت ۲ هفته (۵جلسه در هفته) بود. روزانه ۵۰۰ میلیگرم زعفران در دو وعده صبح و بلافاصله بعد تمرین استفاده شد. نمونه خونی قبل و ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین گرفته شد و برای آنالیز کلسترول تام(TC)، تریگلیسرید(TG)، لیپوپروتئین کم چگالی(LDL)، لیپوپروتئین با چگال خیلی پایین(VLDL)، لیپوپروتئین با چگال بالا(HDL) و لیپوپروتئینa[Lp(a)] پلاسما مورد استفاده قرار گرفت. دادهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنیداری ۰۵/۰P یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد اختلاف معنیداری بین گروهها در میانگین غلظت Lp(a) وجود دارد (۰۰۱/۰P
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد مصرف مکمل گیاه زعفران در ترکیب با تمرین مقاومتی دایرهای موجب بهبود غلظت لیپوپروتئین a پلاسما میشود، و لی در سایر متغیرها تغییر قابل توجهی ایجاد نمیکند.
کلیدواژه ها
تمرین مقاومتی دایره ای؛ زعفران؛ چربی؛ لیپوپروتئین؛ مردان جوان
1 Comment
با سلام و ممنون از زحماتتون بسیار عالی و مفید