عباس قنبری نیاکی، صادق اردشیری، مهدی علی اکبری بیدختی * ، ایوب سعیدی
کارشناسی ارشد گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
مجله افق دانش
اهداف: طی سالهای اخیر استفاده از مکملهای غذایی برای بهبود قدرت، عملکرد و هایپرتروفی عضلانی در بین ورزشکاران رواج زیادی یافته است. با توجه به اثرات جانبی مکملهای شیمیایی، توجه بسیاری از مختصصان تغذیه بهسوی داروهای سنتی معطوف شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی دایرهای کوتاهمدت با مکملسازی زعفران بر سطوح هورمونهای استرادیول و انسولین بود.
مواد و روشها: در این تحقیق نیمهتجربی در سال ۱۳۹۲، ۴۴ مرد سالم تمریننکرده از بین دانشجویان دانشگاه مازندران بهروش سرشماری انتخاب و به چهار گروه؛ آب- تمرین، عرق گلبرگ- تمرین، تهگل- تمرین و سرگل- تمرین تقسیم شدند. تمرین مقاومتی شامل ۱۲ ایستگاه (هر ایستگاه ۳۰ ثانیه با شدت ۴۰% یک تکرار بیشینه) بهمدت ۲ هفته (۵ جلسه در هفته) بود. روزانه ۵۰۰میلیگرم زعفران صبح و بلافاصله بعد از تمرین استفاده شد. نمونه خونی قبل و ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین گرفته شد. نتایج بهکمک نرمافزار SPSS 20 و آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه، تعقیبی بونفرونی و T وابسته تحلیل شدند.
یافتهها: هورمون استرادیول در گروه سرگل- تمرین نسبت به گروه آب- تمرین دارای افزایش معنیداری بود (۰۰۷/۰=p). افزایش معنیداری در غلظت استرادیول پلاسما در گروههای سرگل- تمرین و تهگل- تمرین بعد از تمرین مشاهده شد (۰۵/۰p<)، اما تفاوت معنیداری در میانگین غلظت انسولین گروهها مشاهده نشد (۰۵/۰p>).
نتیجهگیری: تمرین مقاومتی دایرهای همراه با مکملدهی زعفران تغییری در غلظت هورمون انسولین ایجاد نمیکند، اما مصرف سرگل زعفران میتواند باعث تقویت اثر تمرین مقاومتی و افزایش هورمون استرادیول شود.
واژههای کلیدی: تمرین مقاومتی دایرهای، استرادیول، انسولین، زعفران،