تاثیر ترکیب مکمل ویتامین D3 و تمرین هوازی بر کاتپسین د قلب و مقاومت به انسولین در موشهای صحرایی دیابتی شده با رژیم غذایی پرچرب و استرپتوزوتوسین -فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجلهی غدد درونریز و متابولیسم ایران
هادی گلپسندی ، محمد رحمان رحیمی ، صلاح الدین احمدی
گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
چکیده
مقدمه: کاردیومیوپاتی دیابتی یک عامل مهم برای افزایش خطر نارسایی قلبی و مرگ و میر در افراد مبتلا به دیابت است. کاتپسینD نقش مهمی در حفظ عملکردهای فیزیولوژیک؛ از جمله تخریب پروتئین های درون سلولی و اتوفاژی دارد. در پژوهش حاضر، اثرات ترکیب مکمل ویتامین D3 و تمرین هوازی بر کاتپسین های قلب و مقاومت به انسولین در موشهای صحرایی دیابتی شده بررسی گردید.مواد و روش ها: در ۴۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، دیابت نوع ۲ توسط رژیم غذایی پرچرب+استرپتوزوتوسین القاء و سپس به ۵ گروه ۱) شاهد سالم (NC)، ۲) شاهد دیابتی (DC)، ۳) دیابت+تمرین هوازی (DAT)، ۴) دیابت+ ویتامین D3(DVD) و ۵) دیابت+تمرین هوازی و ویتامین D3(DVDAT) تقسیم شدند. بعد از هشت هفته تمرین هوازی و مکملیاری با ویتامین D3، حیوانات قربانی شده و محتوای پروتئینی کاتپسین D بافت قلب و سطوح سرمی انسولین، گلوکز، ویتامین D3 و شاخص مقاومت به انسولین اندازه گیری گردید.یافته ها: تجزیه و تحلیل آنووا یک طرفه نشان داد که در گروه DC محتوای کاتپسین D افزایش ۳۳۵ درصدی نسبت به گروه NC داشت (۰/۰۰۱>P).در همین حال در گروه DAT، DVD و DVDAT بترتیب کاهش ۴۴/۳۷، ۵۰/۸۰ و ۶۲/۷۶ درصدی نسبت به گروه DC مشاهده گردید (۰/۰۰۱>P). شاخص مقاومت انسولینی نیز در گروه های DAT، DVD و DVDAT بترتیب کاهشی معادل ۵۲/۹۵، ۳۹/۲۷ و ۶۸/ درصد نسبت به گروه DC داشت (۰/۰۰۱>P).نتیجه گیری: هشت هفته تمرین هوازی با مکمل ویتامین D3 احتمالاً از طریق کاهش سطح کاتپسین D بافت قلبی و شاخص مقاومت به انسولین، متابولیسم گلوکز را در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین همراه با رژیم غذایی پرچرب را بهبود میبخشد.
واژههای کلیدی: مقاومت به انسولین، ویتامینD3، کاتپسینD، تمرین هوازی و کاردیومیوپاتی دیابتی، فیزیولوژی ورزشی