منصور کرجی بانی۱ ؛ علیرضا نخعی۲ ؛ فرزانه منتظری فر ۳ ؛ احسان رخشانی۴
۱استادیار گروه تغذیه ، مرکز ارتقاء سلامت ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران
۲دانشیار گروه بیوشیمی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، ایران.
۳استادیار گروه تغذیه، مرکز ارتقاء سلامت بارداری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران
۴کارشناس علوم آزمایشگاهی ، دانشکده پیراپزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، ایران
مجله پزشکی سبزوار
زمینه و هدف :مالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورها ی اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل خواص ارگانولپتیک ودارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد توجه می باشد. این مطالعه جهت تعیین تاثیر دریافت ماءالشعیر بر سطح آنتی اکسیدان تام افراد جوان طراحی گردید.
مواد و روشها :دریک مطالعه مداخله ای تعداد ۵۰ نفر دانشجوشامل ۲۵دختر و۲۵ پسر بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس از هرفرد ۴میلی لیتر خون قبل و پس از دریافت۲۴۰ میلی لیتر ماءالشعیر اخذ شد.پس از جدانمودن سرم آنتی اکسیدان تام سرم به روشFRAPو به روش اسپکتروفتومتریک مقادیر اسید اوریک سرم و تیول تام (methodHu’s) تعیین شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزارSPSSاستفاده شد.توصیف و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین،انحراف معیار، تعداد و درصد و برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون واریانس یک طرفه استفاده شد..۰۵/۰P< به عنوان تفاوت معنی دار شدن مقادیر متغیرها در بین دو گروه در نظر گرفته شد.
یافته ها: یافته ها نشان دادمیانگین سنی افراد مورد مطالعه ۲/۱±۲۰ سال بود. تفاوت معنی داری در میانگین سطح آنتی اکسیدانی تام افراد مورد مطالعه در قبل و بعد مداخله مشاهده شد ( µmol/ l 301±۳/۱۳۱۲ درمقابل (µmol/l345± ۴/۱۳۷۴) (۰۰۰۱/۰= P). اما مقدار اسید اوریک سرم خون افراد مورد مطالعه بعدازمداخله تفاوت معنی داری نداشت. میانگین سطح سرمی تیول تام در افراد مورد مطالعه تفاوت معنی د اری داشت (dl /mg 22 /0 ± ۴۲ /۰ درمقابل dl/mg18 /0 ± ۵۹ /۰ ) (۰۰۰۱/۰= P). بین ظرفیت تام آنتی اکسیدان و تیول سرم دردومرحله قبل ( ۰۰۰۵/۰>P و۱=r) و بعد ( ۰۰۰۵/۰>P و۱=r) همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد.
نتیجه گیری:یافته ها نشان داد نوشیدن نوشابه غیر الکلی ماءالشعیر به طور چشمگیری باعث افزایش میانگین فعالیت آنتی اکسیدانی تام سرم و تیول پروتئینی در افراد میشود. بنظر می رسد با توجه به تاثیرآنتی اکسیدان ها در سلامتی افزایش توان آنتی اکسیدانی درماءالشعیر می تواند مورد مطالعه قرارگرفته که نیازمند تحقیقات گسترده تر می باشد.
کلیدواژگان
آنتی اکسیدان تام؛ آبجو غیر الکلی؛ تیول پروتئین؛ اسید اوریک