سمیرا استکی ۱؛ خسرو ابراهیم ۲؛ ماندانا غلامی۳؛ رزیتا جلالیان۴
۱دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی،دانشکده تربیت بدنی
۲استاد گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
۳استادیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
۴استادیار، متخصص قلب و عروق، فلوشیپ اکوکاردیوگرافی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ساری، مازندران، ایران.
مجله پزشکی مشهد
چکیده
نارسایی قلبی سندرمی است که با خستگی و تنگی نفس توصیف میشود ولی اغلب این بیماران با کاهش در عملکرد جسمی، اجتماعی و دیگر ابعاد سلامتی مربوط به کیفیت زندگی مواجه هستند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کوآنزیم کیوتن و تمرین ورزشی بر فشارخون، ضربان قلب استراحتی، حاصلضرب دوگانه و کیفیت زندگی در بیماران با نارسایی قلبی انجام شد.
روش بررسی
در این مطالعه، ۴۰ بیمار داوطلب به طور تصادفی در چهار گروه بازتوانی، کوکیوتن، بازتوانی+کوکیوتن و کنترل قرارگرفتند. هر گروه شامل ۱۰ نفر بود، گروه بازتوانی تمرینات را سه بار در هفته، هر جلسه بین ۲۵ تا ۴۵ دقیقه، با شدت ۶۰ تا ۸۰% حداکثر ضربان قلب انجام دادند. گروه دوم مکمل کوکیوتن ۱۰۰ میلی گرمی را روزانه دو بار و گروه سوم علاوه بر تمرین، کوکیوتن دریافت کردتد. قبل و بعد از ۸ هفته مداخله، ضربان قلب، فشارخون استراحتی و حاصلضرب دوگانه بیماران اندازهگیری شد و پرسشنامه کیفیت زندگی توسط بیماران تکمیل گردید.
یافتهها
بر اساس آزمون تی زوجی افزایش معنیدار در میزان حاصلضرب دوگانه و ابعاد مختلف کیفیت زندگی وکاهش معنیدار در ضربان قلب و فشار خون سیستولی استراحتی در سه گروه مداخله مشاهده گردید (۰۵/ ۰˂p). این افزایش در گروه کنترل معنیدار نبود. آزمون آماری تحلیل کواریانس نشان داد که معیارهای فوق در سه گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنیداری داشت (۰۵/ ۰˂p).
بحث و نتیجه گیری
انجام بازتوانی و مصرف کوکیوتن، به ویژه توام کردن آن دو منجر به افزایش حاصلضربدوگانه و کاهش فشارخون و ضربان قلب استراحتی شد که میتواند بهبود کیفیت زندگی بیماران را به دنبال داشته باشد.
کلیدواژهها
کوآنزیم کوکیوتن؛ تمرین ورزشی؛ شاخص های همودینامیک؛ کیفیت زندگی؛ نارسایی قلبی