محمدرضا رمضان پور؛ ۲ محمد مطبوع ؛ ۱ سید محمود حجازی
۱استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران
۲دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران
مجله پزشکی مشهد
مقدمه
مطالعات نشان می دهد میزان ال-کارنیتین سرم در بیماران دیابتی پایین است. مصرف ال-کارنیتین می تواند منجر به بهبود فرآیندهای متابولیکی بیماران دیابتی شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر چهار هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل ال-کارنیتین بر پارامترهای قندی و لیپیدی در بیماران دیابتی نوع ۲ می باشد.
روش کار
در این پژوهش نیمه تجربی، ۲۰ بیمار دیابتی با میانگین سنی۵۸/۲±۲/۵۱ بطور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول تمرین هوازی همراه با مصرف روزانه ۵۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین و گروه دوم تمرین هوازی همراه با مصرف دارونما داشتند. تمرین به مدت چهار هفته (۳ روز در هفته) با فشار ۶۰ تا ۸۰ % ضربان قلب بیشینه انجام شد. آزمایشات خون قبل و بعد از دوره تمرینی انجام و داده ها با آزمون تی در گروه های مستقل تحلیل شد.
نتایج
قند خون ناشتا در گروه ال-کارنیتین نسبت به گروه دارونما، کاهش معنی داری نشان داد. تغییر معنی داری در سطح سرمی تری گلیسرید، کلسترول، LDL و HDL بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجه گیری
یافته ها نشان می دهد ال-کارنیتین کاهش معنی داری در قند خون ناشتا ایجاد می کند ولی تغییر معنی داری در نیمرخ لیپیدی سرم مردان دیابتی ایجاد نمی کند.
کلیدواژگان
تمرین هوازی؛ ال-کارنیتین؛ دیابت؛ نیمرخ لیپیدی سرم