سمانه شمسی پور
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی ،دانشکده علوم انسانی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد،ایران
مجله نوید نو
مقدمه: هدف از مطالعهى حاضر بررسى اثر ۸ هفته ورزش صبحگاهى بر ایمونوگلوبولین A و کورتیزول سرم و رابطهى بین آنها در بانوان بود.
روش کار: این مطالعه از نوع تجربی بوده و تعداد ۳۲ زن غیر فعال سالم ۳۰ تا ۴۰ ساله، متوسط وزن ۵٫ ±۳ ۵٫۶۰ کیلوگرم و متوسط قد ۵٫ ±۴ ۱۶۵ سانتی متر به طور تصادفى انتخاب و به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمون به مدت ۸ هفته و هفتهاى ۳ جلسه در ساعت ۶ صبح ورزش صبحگاهى را اجرا کردند و گروه شاهد فعالیت عادى روزمرهى خود را انجام دادند. نمونههاى خون به صورت ناشتا در روز قبل از ورزش و در روز ورزش پس از پایان برنامهى تمرینى در زمانى یکسان (۸ صبح) جمعآورى شده و مورد آزمایش قرار گرفتند. اطلاعات و دادههاى به دست آمده با استفاده از روش آمارى ضریب همبستگی پیرسون در سطح (P<0.001) تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: نتایج نشان داد یک دورهى ۸ هفتهاى ورزش صبحگاهى موجب افزایش معنیدار سطح کورتیزول سرم خون بانوان با میانگین μg/dl 02.6 ± ۷٫۱۷ در گروه آزمون شد (P<0.001). هیچگونه تغییرى در سطح ایمونوگلوبولین A خون آزمودنیهاى دو گروه مشاهده نشد(P>0.05). همبستگی معنی داری بین ایمنوگلوبولین A و کورتیزول سرم مشاهده نشد.
نتیجه گیری:نتیجه گیری می شود که هشت هفته ورزش منظم، کورتیزول سرم خون بانوان را افزایش داده که ناشی از استرسهای فیزیولوژیکی و پاسخهای هورمونی بانوان باشد ولی تأثیری در تغییر ایمونوگلوبولینA سرم ندارد.
کلیدواژه ها
سرم؛ ایمنوگلوبولین؛ کورتیزول؛ ورزش صبحگاهی