: محمدرضا کردی۱، فرزانه ملکی۱، علیاصغر رواسی۱ ، صادق ستاریفرد *
۱- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیتبدنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیتبدنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مجله طب جنوب
زمینه: آمیلین هورمونی پلیپپتیدی است که با کاهش اشتها از افزایش وزن و چاقی جلوگیری میکند. بنابراین، هدف مطالعهی حاضر تأثیر هشت هفته رژیم غذایی پرچرب همراه با تمرین استقامتی بر وزن و سطوح پلاسمایی آمیلین رتهای نر ویستار بود.
مواد و روشها: در این مطالعهی تجربی، ۲۴ سر رت نر جوان نژاد ویستار، با دامنه سنی ۵۰ تا ۶۰ روز و میانگین وزنی ۱۰±۱۶۰ گرم به سه گروه هشت تایی شامل گروه کنترل (C)، گروه رژیم پرچرب (HFD) و گروه تمرین استقامتی و رژیم پرچرب (ET+HFD) تقسیم شدند. رتهای گروه (ET+HFD) به مدت هشت هفته، پنج روز در هفته، هر جلسه ۶۳-۲۰ دقیقه با سرعت ۳۰-۱۵ متر در دقیقه روی تردمیل بدون شیب دویدند و از رژیم پرچرب استفاده کردند. گروه کنترل (C) برای خونگیری اولیه و گروه رژیم پرچرب (HFD) تمرین نکردند. رژیم غذایی پرچرب در دسترس دو گروه کنترل و تمرین شامل ۶۰ درصد چربی، ۲۴ درصد کربوهیدارت و ۱۶ درصد پروتئین بود. خونگیری۲۴ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین با دوازده ساعت ناشتایی انجام شد. مقادیر آمیلین به کمک کیت الایزا Cusabio Biotech اندازهگیری شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آماری ANOVA و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند (۰۵/۰>P).
یافتهها: مقادیر آمیلین گروه تمرین (ET+HFD) و رژیم (HFD) نسبت به گروه پایه تفاوت معناداری نداشتند(۲۵/۰=p و ۸۶۷/۰=p). کاهش غلظت آمیلین گروه تمرین نسبت به گروه رژیم (بدون تمرین) معنادار نبود (۵۴۳/۰=p). وزن رتهای گروه رژیم و تمرین در حد معناداری زیادتر از گروه پایه بود (۰۰۰۱/۰>p). تفاوت معناداری بین وزن رتهای گروه تمرین و رژیم مشاهده نشد (۷۹۵/۰=p).
نتیجهگیری: بهنظر میرسد، هشت هفته رژیم غذایی پرچرب با و بدون تمرین ورزشی استقامتی نمیتواند موجب تغییر معنادار مقادیر آمیلین پلاسمای رتها شود. با این حال، رژیم غذایی پرچرب موجب افزایش وزن رتها شد و هشت هفته تمرین استقامتی قادر به کاهش وزن رتهای تغذیه شونده با رژیم غذایی پرچرب نبود.
واژههای کلیدی: رژیم غذایی پرچرب، تمرین استقامتی، آمیلین،