سپیده سلطانی۱، فرزانه تقیان۲
۱- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)
۲- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)
مجله دیابت و متابولیسم
چکیده:
هدف: هدف از تحقیق تعیین تأثیر هشت هفته تمرین هوازی و مکمل جنسینگ بر هموسیستئین، مقاومت به انسولین و هورمون تیروئید در زنان چاق مبتلا به کمکاری تیروئید بود.
روشها: این تحقیق از نوع نیمه تجربی بود. به این منظور ۴۰ زن چاق مبتلا به کم کاری تیروئید با میانگین سنی ۵۵/۳ ±۶۲/۳۴ سال، وزن۸۵/۳±۴۷/۸۰کیلوگرم و BMI 77/2±۲/۳۲ کیلوگرم بر متر مربع، بهصورت تصادفی در چهار گروه ۱۰ نفری شامل تمرین هوازی، مصرف جینسینگ، تمرین هوازی و مصرف جینسینگ و دارونما تقسیم شدند. تمرین هوازی شامل ۸ هفته تمرین ایروبیک، سه جلسه در هفته، ۴۵ تا ۷۰ دقیقه و با شدت ۵۵ تا ۷۵ درصد بیشینهی ضربان قلب بود.آزمودنیها در گروه مصرف جینسینگ وتمرین هوازی بههمراه مصرف جینسینگ هرروز یک عددکپسول جین سین حاوی ۲۵۰ میلیگرم گرانول پودر ریزوم جینیسنگ بهمدت ۸ هفته، بهصورت خوراکی بعد از صبحانه مصرف کردند در حالی که آزمودنیهای گروه دارونما کپسولهای حاوی پودر آرد را دریافت نمودند. نمونهی خونی از ورید قدامی بازویی آزمودنیها جهت اندازهگیری هموسیستئین، TSH، T3، T4، گلوکز و انسولین قبل و پس از ۸ هفته در ۴ گروه گرفته شد. برای تحلیل دادهها از آزمون t وابسته و تحلیل واریانس استفاده شد (۰۵/۰(P<.
یافتهها: نتایج نشان دادند که سطح هموسیستئین پلاسما، TSH، گلوکز ناشتا، انسولین و مقاومت به انسولین بهطور معنیداری در هر سه گروه تجربی کاهش یافته در حالی که T3 و T4 افزایش یافته بود (۰۵/۰(P<، در ضمن این شاخصها در گروه کنترل تغییر نکرده بودند.
نتیجهگیری: تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل جینسینگ میتوانند در پیشگیری از برخی عوامل خطرزای قلبی عروقی و هورمونهای تیرویید مؤثر باشد.
واژههای کلیدی: تمرین هوازی، مکمل جنسینگ، هموسیستئین، زنان چاق، کم کاری تیروئید