الهام صالحی۱ ؛ ابراهیم بنی طالبی ۲ ؛ محمد فرامرزی۳ ؛ لاله باقری۴ ؛ زهرا مردانپور شهرکردی۱
۱کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
۲استادیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
۳دانشیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
۴دکترای فیزیولوژی ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
مجله زنان، مامائی و نازایی ایران
مقدمه: یائسگی با تغییرات فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی نظیر افسردگی، افزایش وزن و اختلالات اشتها همراه است. پروتئین وابسته به آگوتی (AGRP) یک پپتید مترشحه از هسته کمانی هیپوتالاموس است که نقش مهمی در تعادل انرژی، کنترل وزن و دریافت غذا ایفا میکند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ۸ هفته تمرین ترکیبی (قدرتی و استقامتی) بر سطوح سرمی پروتئین وابسته به آگوتی (AGRP)، هورمون رشد، تغییرات اشتها و وزن بدن در زنان یائسه انجام شد.
روشکار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۴۰ نفر از زنان سالمند یائسه بازنشسته آموزش و پرورش مراجعهکننده به پایگاه قهرمانی شهرستان شهرکرد انجام شد. افراد به طور تصادفی ساده در یکی از چهار گروه تمرین استقامتی+ قدرتی (E+S)، قدرتی+ استقامتی (S+E)، ترکیبی چرخشی (CI) و کنترل قرار گرفتند. برنامههای تمرینی به مدت ۸ هفته و ۳ روز در هفته انجام شد. برنامه تمرین استقامتی شامل کار بر روی دوچرخه ثابت و برنامه تمرین قدرتی شامل چند تمرین منتخب بالاتنه و پایین تنـه بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمونهای تیوابسته و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: پس از ۸ هفته تمرینات ترکیبی اختلاف معنیداری در بین چهار گروه در توده بدنی (۰۱۷/۰=p) و شاخص توده بدنی (۰۲۳/۰=p) وجود داشت، اما در مقادیر AGRP (07/0=p) و هورمون رشد (۳۵/۰=p) اختلاف معنیداری مشاهده نشد. با وجود افزایش معنیدار احساس سیری در گروه S+E (05/0>p) اختلاف معنیداری در مقادیر این شاخص بین ۴ گروه مشاهده نشد (۴/۰=p).
نتیجهگیری:انجام تمرینات ترکیبی با هر ترتیبی میتواند منجر به بهبود ترکیب بدن شود، اما تمرینات با ترکیب متفاوت در مدت ۸ هفته نمیتواند تغییر معنیداری در AGRP، اشتها و هورمون رشد افراد سالمند ایجاد کند، لذا تمرینات با دوره طولانیتر پیشنهاد میگردد.
کلیدواژه ها: اشتها؛ پروتئین وابسته به آگوتی؛ تمرین ورزشی؛ سالمند؛ هورمون رشد