امین احمدی۱؛ امیرحسین حقیقی ۲؛ کریم نیکخواه۳؛ رویا عسکری۴
۱دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی عصبی عضلانی، دانشکدة علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار
۲دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدة علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار
۳استاد گروه مغز و اعصاب، بیمارستان قائم، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد
۴استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدة علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار
مجله پزشکی مشهد
چکیده
مقدمه
عملکرد حرکتی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس محدود میشود و انجام تمرینات ورزشی و مصرف مکمل کوآنزیم کیوتن میتواند در بهبود این وضعیت مؤثر باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر ۸ هفته تمرین ورزشی ترکیبی و مصرف مکمل کوآنزیم کیوتن بر برخی شاخصهای عملکرد حرکتی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.
روش کار
در این تحقیق نیمهتجربی، ۲۸ بیمار (۱۶ مرد و ۱۲ زن؛ میانگین سنی= ۱۸/۷±۷۱/۳۷ سال) مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (۵-۳ =EDSS) با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند ودر سه گروه تجربی (تمرین ورزشی ترکیبی+مکمل کیوتن، تمرین ورزشی ترکیبی+دارونما، مکمل کیوتن) و یک گروه کنترل (دارونما) مورد بررسی قرار گرفتند. تمرین ورزشی به مدت ۸ هفته (دو جلسه مقاومتی و یک جلسه استقامتی در هفته) انجام شد و دوز مصرف مکمل کیوتن به میزان روزانه ۲۰۰ میلیگرم بود. قبل و بعد از مداخله، بیماران آزمونهای عملکردی را انجام دادند. دادهها توسط روشهای آماری تحلیل کوواریانس، t همبسته و آزمون تعقیبی بنفرونی در سطح معناداری ۰۵/۰> pتحلیل شدند.
نتایج
نتایج آزمونهای تحلیل کوواریانس و t همبسته حاکی از کاهش معنادار مدت زمان انجام آزمونهای عملکردی ۲۵ فوت راه رفتن و بلند شدن و راه رفتن زماندار و افزایش معنادار رکورد آزمونهای برخاستن از صندلی و ۶ دقیقه پیادهروی در گروههای تمرین+مکمل و تمرین+ دارونما در مقایسه با گروههای مکمل و کنترل بعد از اتمام دورة مداخله بود (۰۰۰۱/۰=p)؛ اما بین دو گروه تمرینی تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰p ≥).
نتیجه گیری
بر این اساس، بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به منظور بهبود عملکرد حرکتی خود میتوانند از تمرین ترکیبی ارائه شده، با و یا بدون مصرف مکمل کوآنزیم کیوتن استفاده کنند. همچنین مصرف مکمل کوآنزیم کیوتن در بهبود عملکرد حرکتی این بیماران تأثیرگذار نیست.
کلیدواژهها
مولتیپل اسکلروزیس؛ تمرین ورزشی؛ کوآنزیم کیوتن