غلامان۱، ماندانا غلامی* ۲
۱- دانشگاه آزاد اسلامی
مجله گیایهان دارویی
چکیده
مقدمه: ورزش همراه مصرف برخی مکمل های گیاهی می تواند بر متابولیسم انرژی بدن، لیپیدهای خون تاثیرگذار باشد. اما، تاثیر ترکیب فعالیت ورزشی با شنبلیله بر متابولیسم لیپیدی و ترکیب بدن مبتلایان به دیابت نوع۲ نامشخص است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرین استقامتی با مصرف شنبلیله بر پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن، مقاومت انسولین و VO2max زنان چاق مبتلا به دیابت نوع۲ بود. روش کار: ۴۰ زن چاق مبتلا به دیابت نوع۲ با میانگین سنی ۵/۲ ± ۲/۴۴ سال و شاخص توده بدن (BMI) 67/1 ± ۵۸/۳۲ در چهار گروه (هر گروه ۱۰ نفر) کنترل، شنبلیله، تمرین و تمرین+شنبلیله تقسیم بندی شدند. برنامه تمرین استقامتی دویدن به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته به مدت ۵۵-۳۰ دقیقه در هر جلسه اجرا شد. شدت تمرین از ۴۵ درصد ضربان قلب ذخیره در هفته اول به ۶۵ درصد ضربان قلب ذخیره در هفته آخر افزایش یافت. آزمودنی ها در گروه شنبلیله و تمرین +شنبلیله، روزانه ۱۵ گرم دانه شنبلیله را در سه نوبت (هر نوبت پنج گرم) صبح، ظهر و شب در ترکیب با ماست مصرف کردند. نتایج: نتایج کاهش معنادار درصد چربی بدن و افزایش معنادار VO2max را در هر دو گروه تمرین کرده نشان داد (۰۵/۰<p). همچنین، بهبود پروفایل لیپیدی، کاهش گلوکز و مقاومت انسولین در گروه های تمرین کرده معنادار بود. افزایش HDL-c و کاهش LDL-c در گروه تمرین+شنبلیله در مقایسه با تمرین به تنهایی معنادار بود. مصرف شنبلیله سازگاری های ناشی از تمرین استقامتی در مبتلایان به دیابت نوع۲ را بیشتر می کند.
واژههای کلیدی: دیابت ملیتوس، تمرین استقامتی، دانه شنبلیله، ترکیب بدن