ریحانه زارع، سید رضا عطارزاده حسینی * ، مهرداد فتحی
مجله پزشکی شهید صدوقی یزد
مقدمه: دوران یائسگی با کاهش نسبت هورمونهای آنابولیک به کاتابولیک و در پی آن کاهش حجم و قدرت عضلانی همراه است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی بر پاسخهای سازشی آندروژنها و کورتیزول زنان یائسه میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی ۱۶ زن یائسه و سالم با دامنه سنی ۴۸ تا ۶۲ سال و نمایه توده بدنی بیش از ۲۵ کیلوگرم بر متر مربع به روش هدفدار و در دسترس انتخاب و در یک برنامه هشت هفتهای تمرین مقاومتی دایرهای(۸ ایستگاه؛ ۳ ست ۱۲ تکراری با شدت ۶۵-۴۰ درصد یک تکرار بیشینه) شرکت کردند. مقادیر تستوسترون، دهیدرواپی آندروسترون سولفات و کورتیزول سرم نمونههای خون ۴۸ ساعت پیش و پس از مداخله جمعآوری و اندازهگیری شد. با استفاده از آزمون آماری تی استیودنت زوجی، تغییرات درونگروهی بررسی و نتایج در سطح معنیداری ۰۵/۰>P مقایسه شد.
نتایج: نتایج نشان داد متعاقب تمرین مقاومتی سطوح دهیدرواپی آندروسترون سولفات ۵۸ درصد(۰۰۰/۰=P)؛ تستوسترون
۷۱ درصد(۰۱۷/۰=P)؛ نسبت تستوسترون به کورتیزول ۱۲۵ درصد(۰۱۶/۰=P) و نسبت دهیدرواپی آندروسترون سولفات به کورتیزول ۶۱ درصد(۰۰۲/۰=P) افزایش معنیدار داشت. اگر چه مقادیر کورتیزول پیشآزمون نسبت به پسآزمون کاهش داشت ولی این تغییرات معنیدار نبود(۴۵۹/۰=P).
نتیجه گیری: هشت هفته تمرین مقاومتی سبب افزایش سطوح آندروژنها شد، همچنین نسبت آنها به کورتیزول نیز افزایش معنیداری یافت. از اینرو، تمرینات مقاومتی میتواند با افزایش نسبت هورمونهای آنابولیک به کاتابولیک از کاهش حجم و قدرت عضلانی جلوگیری کرده و به تندرستی و سلامت زنان یائسه کمک کند.
واژههای کلیدی: آندروژنها، تمرین مقاومتی، سلامت، زنان یائسه،