توحید باقرپورگل، رامین امیرساسان* ، جواد حصاری
دانشیار دانشگاه تبریز
مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: آسیب عضلانی ناشی از ورزش در همۀ فعالیتهای ورزشی ایستا و پویا، بهویژه کشتی، رخ میدهد. آسیب عضلانی به اختلال در ساختار عضله منجر میشود و باعث رها شدن آنزیمهای درونسلولی (کراتینکیناز و لاکتات دهیدروژناز) به درون جریان خون پس از فعالیت میشود. بنابراین، تغذیۀ ویژه برای کشتیگیران اهمیت حیاتی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر مکملیاری کوتاهمدت دو مقدار متفاوت پودر آغوز بر برخی شاخصهای آسیب سلولی مردان کشتیگیر بود.
مواد و روشها: در این تحقیق نیمهتجربی دو سوکور ۲۶ مرد کشتیگیر تیم دانشگاه تبریز (با میانگین و انحراف استاندارد سن ۹۰/۱±۴۸/۲۱ سال، قد ۰۰/۶±۶۴/۱۷۴ سانتیمتر، وزن۲۰/۱۰±۹۶/۷۱ کیلوگرم، چربی ۶۰/۳±۷۸/۹% و شاخص تودۀ بدنی۷۰/۲±۳۵/۲۴ کیلوگرم بر متر مربع) بهصورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: کنترل (۹ نفر)، تجربی یک (۹ نفر) و تجربی دو (۸ نفر). قبل و بعد از دو هفته مکملیاری، آزمون وینگیت پا (۳۰ ثانیه) و آزمون شبیهسازیشدۀ کشتی (در دو نوبت سه دقیقهای با فاصلۀ استراحت ۳۰ ثانیه) با ۳۰ دقیقه استراحت بین دو آزمون اجرا شد. شاخصهای کراتینکیناز و لاکتات دهیدروژناز سرمی با چهار مرحله خونگیری قبل و بعد از مکملیاری، اندازهگیری شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای تجزیه و تحلیل واریانس مکرر و تعقیبی بونفرونی انجام گرفت.
یافتهها: سطوح کراتینکیناز و لاکتات دهیدروژناز متعاقب مکملیاری کوتاهمدت پودر آغوز با دو مقدار ۳۰ و ۵۰ گرم در روز، در دو گروه تجربی یک و دو همراه با تمرینات کشتی نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری داشت (۰۵/۰> P). به عبارت دیگر دو هفته مکملیاری آغوز با دو مقدار متفاوت باعث کاهش آسیب سلولی کشتیگیران در دو گروه تجربی شد.
نتیجه گیری: با توجه به تأثیر مثبت مکمل آغوز در کاهش برخی شاخصهای آسیب سلولی کشتیگیران و با در نظر گرفتن این نکته که آغوز به عنوان ماده غذایی مجاز شناخته شده است، پیشنهاد میشود که برای کاهش آسیب سلولی کشتیگیران در طول مسابقات و تمرینات، این مکمل با احتیاط در رژیم غذایی ورزشکاران گنجانده شود.
واژههای کلیدی: آغوز، آسیب سلولی، کشتیگیران، آزمون شیبهسازیشده کشتی