مهسا صداقت ، محمد رشیدی
مربی ، دانشجوی دکترای فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیتبدنی، دانشکدۀ علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان، سمنان، ایران
مجله طب مکمل
چکیده
هدف: کراتین یکی از مهمترین و متداولترین مکمّلهای موردِاستفادۀ ورزشکاران است؛ اگرچه مکانیسمهای مولکولی تأثیر آن و آثار جانبی آن کمتر شناخته شده است. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر مکمّلسازی مونوهیدرات کراتین بر فعالیت آنزیمهای کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز پس از یک جلسه ورزش شدید در دختران ورزشکار انجام شد.
مواد و روشها: سی دختر دانشجوی ورزشکار از طریق تست ۷ مرحلهای بروس انتخاب شدند و به شیوۀ تصادفی به دو گروه تجربی (مکمّلسازی کراتین/۷ روز: ۱۵=n) و کنترل (دارونما: ۱۵=n) تقسیم شدند. از همۀ افراد رضایتنامۀ کتبی اخذ شد. سپس برای اندازهگیری کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز، خونگیری از آزمودنیها در شرایط قبل از مکمّلسازی و ۲۴ ساعت پس از آزمون ورزشی کانینگهام انجام شد.
یافتهها: در شرایط پایه (پیشآزمون)، تفاوت معنیداری در سطوح کراتین کیناز (۰/۶۲۱=p) و لاکتات دهیدروژناز (۰/۸۵۲=p) بین دو گروه مشاهده نشد. در گروه تجربی، تفاوت معنیداری در سطوح کراتین کیناز (۰/۲۱۴=p) و لاکتات دهیدروژناز (۰/۳۲۵=p) بین دو وضعیت پیش و پسآزمون مشاهده نشد. همۀ متغیرها در گروه کنترل تغییر نکردند (%۵<p).
نتیجهگیری: مکمّلسازی کراتین مونوهیدرات، تأثیر معنیداری بر فعالیت آنزیمهای کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز پس از یک تست ورزشی شدید در دختران ورزشکار نداشت.
واژههای کلیدی: کراتین منوهیدرات، آسیب سلولی، ورزش شدید، مکمل سازی