معصومه کردی؛ ۲فاطمه آقایی میبدی ؛ ۳فاطمه تارا؛ ۴محسن نعمتی؛ ۵محمدتقی شاکری
مقدمه: بارداری طولانی، یکی از مشکلات مامایی و شایع ترین علت القاء زایمان محسوب میشود که علاوه بر عوارض مادری و جنینی، میزان سزارین را افزایش میدهد. بر اساس مطالعات انجام شده، مصرف خرما در شروع و پیشرفت زایمان نقش دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر مصرف خرما در اواخر بارداری بر شروع زایمان در زنان نخست زا انجام شد.
روشکار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال ۱۳۹۲ بر روی ۲۱۰ زن نخست زای ۳۵-۱۸ ساله مراجعه کننده به بیمارستان ام البنین (س) شهر مشهد انجام شد. افراد به روش تصادفی به دو گروه ۱۰۵ نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله از هفته ۳۷ بارداری تا شروع دردهای زایمانی، روزانه ۷۵-۷۰ گرم خرما مصرف کردند و در گروه کنترل، مراقبت معمول انجام میشد و طی مطالعه مصرف خرما نداشتند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرمهای پرسشنامه، معاینه، مشاهده و شمارش حرکات جنین و چک لیست مصرف خرما بود. دادهها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه ۱۴) و آزمونهای آماری کای اسکوئر و تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.
یافتهها: بین دو گروه مداخله و کنترل از نظر شروع زایمان اختلاف معنیداری وجود داشت و درصد القاء زایمان در گروه کنترل، بالاتر از مداخله بود (۰۰۱/۰p<). میانگین اتساع دهانه رحم در زمان پذیرش نیز در گروه مداخله به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (۰۰۱/۰p<). اما نوع زایمان بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (۲/۰p<).
نتیجهگیری: مصرف خرما در اواخر بارداری باعث افزایش شروع خودبخودی زایمان شده و با توجه به اینکه خرما در بارداری منع مصرف ندارد، استفاده از آن به زنان باردار در اواخر بارداری توصیه میشود.