اعظم عبدالله پور *، نسیم خسروی، شهپر حقیقت ، زهره اسکندری
گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران
مجله بیماری های پستان
مقدمه: چاقی یکی از عوامل خطر اصلی در ایجاد سرطان پستان در زنان یائسه محسوب میشود. از طرفی فعالیت ورزشی هوازی میتواند بدون تغییر در رژیم غذایی باعث کاهش شاخصهای چربی شود. در مرور مطالعات مشاهده شد که مطالعه طولانی مدتی در ایران در زنان یائسه انجام نشده است. بنابراین برآن شدیم تا در مطالعهای به این موضوع بپردازیم که آیا شش ماه فعالیت هوازی با تغییری در شاخصهای آنتروپومتریک، به عنوان عوامل خطر سرطان پستان، همراه است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کارآزمایی کنترل شده تصادفی است. شرکتکنندگان زنان یائسه ۵۰ تا ۷۴ ساله و بیتحرک بودند. این افراد پس از مصاحبه جهت سابقه پزشکی، آزمون قند خون ناشتا، فشار خون، و تست ورزشی به صورت تصادفی در گروه ورزش یا کنترل قرار گرفتند. مداخله ورزشی فعالیت هوازی بود که سه روز در هفته، با شدت ۷۰ تا ۸۰ درصد ضربان قلب بیشینه و به مدت سه ماه انجام شد.شاخصهای آنتروپومتریک (شامل درصد چربی بدن و شاخص توده بدنی (BMI) و آمادگی هوازی (VO2max) در شروع و پس از شش ماه اندازهگیری شد. برای بررسی تفاوت میانگینها از آزمون تی مستقل استفاده شد.
یافتهها: در شروع ۴۱ نفر وارد طرح شدند که از این تعداد ۲۷ نفر در پایان در طرح باقی مانده بودند. متوسط سن شرکتکنندگان ۸/۵±۵/۵۴ و متوسط BMI آنها ۲/۳±۹/۲۷ بود. مشخصات پایه گروه کنترل و مداخله هیچگونه تفاوت معناداری نداشتند. پس از شش ماه مداخله، مصرف اکسیژن بیشینه در گروه مداخله ۱/۱۷% افزایش و در گروه کنترل ۶/۴% کاهش داشت و این تفاوت از نظر آماری معنادار بود .(pvalue=0.001)درصد چربی بدن در گروه مداخله ۱/۲% و در گروه کنترل ۴/۰% کاهش داشت(p value=0.08). همچنین پس از شش ماه، BMI در گروه مداخله ۲/۱% کاهش و در گروه کنترل ۴/۱% افزایش داشت و تفاوت آنها از نظر آماری معنادار بود (p value=0.004).
نتیجهگیری: فعالیت هوازی طولانی مدت با شدت متوسط در زنان یائسه با بهبود در شاخص توده بدن، درصد چربی بدن و آمادگی قلبی تنفسی همراه بود. بنابراین فعالیت هوازی از طریق کاهش در شاخصهای چربی بدن میتواند خطر سرطان پستان را در زنان یائسه کاهش دهد.
واژههای کلیدی: ورزش هوازی، شاخصهای آنتروپومتریک، زنان یائسه، سرطان پستان،