تأثیر شش هفته تمرینات TRX همراه با مکملدهی خرفه بر سطوح سرمی فاکتور نروتروفیک مشتق از مغز، آدروپین و نسفاتین-۱ در دختران دارای اضافه وزن – فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله فیض
بهار درویشی* ، الهام دهقان ، روح الله ارشادی
گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
چکیده:
زمینه و هدف: با توجه به سبک زندگی ناسالم، اضافه وزن و چاقی به طور چشمگیری در حال افزایش است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر اجرای ۶ هفته تمرینات TRX همراه با مکملیاری گیاه خرفه بر فاکتور نروتروفیک مشتق از مغز (BDNF)، آدروپین و نسفاتین در دختران دارای اضافه وزن بود.
روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، ۳۲ نفر از دانشآموزان دختر دارای اضافه وزن در شهر گناوه (استان بوشهر)، در محدوده سنی ۱۶ الی ۱۸ سال (BMI>25) به طور تصادفی انتخاب شدند. دختران بهصورت تصادفی در ۴ گروه تمرین، مکمل، تمرین+مکمل و دارونما تقسیم شدند. گروههای تمرینی، به مدت ۶ هفته و هر هفته ۳ جلسه و هر جلسه ۶۰ دقیقه، تمرینات TRX را در ۹ الی ۱۱ حرکت اجرا کردند. مکملدهی خرفه به صورت مصرف روزانه دو کپسول ۵۰۰ میلیگرمی خرفه (پرپین آلا) بعد از صبحانه و ناهار بود. در ابتدای مطالعه و نیز در انتهای ۶ هفته، سطوح سرمی BDNF، آدروپین، نسفاتین با روش الایزا سنجش شد.
یافتهها: سطوح سرمی BDNF در گروه تمرین+مکمل نسبت به گروههای تمرین، مکمل و کنترل تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰>P). سطوح سرمی نسفاتین بین گروه تمرین+مکمل با گروه کنترل تفاوت معنیداری داشت (۰۵/۰>P)، اما سطوح سرمی آدروپین بین گروهها تفاوت معنیداری نداشت (۰۵/۰<P).
نتیجهگیری: طبق یافتههای مطالعه حاضر، اجرای تمرینات TRX و مکملیاری خرفه به مدت ۶ هفته بر روی BDNF و نسفاتین، با هدف کاهش وزن در دختران جوان، تأثیر مثبت داشت که البته نیاز به مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است.
واژههای کلیدی: تمرینات TRX، آدروپین، فاکتور نروتروفیک BDNF، نسفاتین، اضافه وزن، فیزیولوژی ورزشی