حمزه مرادی، حجت اله نیکبخت ، خسرو ابراهیم، حسین عابدنطنزی
دانشیار دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران
مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: بیماریهای قلبی-عروقی بهویژه آترواسکلروز از علل اصلی ناتوانی و مرگ و میر در سطح جهان هستند که شیوع آنها در ایران نیز رو به افزایش میباشد. پروتئین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی فاکتورهای پیشگوی خطر آترواسکلروز میباشند. تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور دارای پتانسیل بالایی در کاهش یا مهار پروتئین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی میباشد. بر این اساس هدف مطالعه حاضر تعیین تأثیر تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور بر شاخصهای خطرزای قلبی- عروقی مردان جوان بود.
مواد و روشها: در این مطالعهی نیمه تجربی ۴۰ مرد غیر ورزشکار سالم با میانگین (سن ۹۸/۰±۶۰/۲۲ سال،شاخص توده بدنی
۵۸/۱ ±۱۵/۲۴ کیلوگرم بر مترمربع و درصد چربی ۶۴/۱±۰۶/۱۸) به صورت تصادفی در چهار گروه تمرین-مکمل (۱۰نفر)، تمرین–دارونما (۱۰نفر)، مکمل (۱۰نفر) و کنترل (۱۰نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینات هوازی شامل سه جلسه دویدن در هفته با شدت ۸۵-۶۰ درصد ضربان قلب هدف به مدت هشت هفته بود. پیش و پس از مداخله، hs-CRP ،TG،TC ،LDL-C و HDL-C اندازهگیری شدند. دادهها، با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تمرینات هوازی همراه با مصرف عصاره هسته انگور باعث کاهش معنیدار شاخصهای hs-CRP ، TG، TC،LDL-C و افزایش معنیدار HDL-C در گروه تمرین – مکمل، تمرین – دارونما و مکمل شد ( ۰۵/۰ >P). با این وجود ،در گروه کنترل هیچ تغییر معنیداری مشاهده نشد (۰۵/۰<P).
نتیجه گیری: یافتهها نشان داد که هشت هفته تمرین هوازی به صورت تنهایی (گروه تمرین-دارونما) یا همراه با مصرف عصاره هسته انگور (گروه تمرین – مکمل) و چه به صورت مصرف تنهایی عصاره هسته انگور (گروه مکمل)، باعث کاهش شاخصهای خطرزای قلبی- عروقی مردان در جوان میشود.
واژههای کلیدی: تمرینات هوازی، عصاره هسته انگور، پروتئین واکنشگر C، نیمرخ لیپیدی