تکتم شادکام ۱ ؛ پروانه نظرعلی۲ ؛ ناهید بیژه۳
۱کارشناسارشد،گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه الزهرا، تهران
۲دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه الزهرا، تهران
۳دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی، مشهد
نشریه علوم زیستی ورزشی
هدف پژوهش حاضر بررسی شش هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل پودر زردچوبه بر میزان CRP پلاسما و ترکیب بدن در زنان غیرفعال بود. بدین منظور ۳۲ زن غیرفعال ۲۵-۲۳ ساله داوطلب شرکت در پژوهش شدند و و بهطور تصادفی در چهار گروه ۸ نفری تمرین هوازی، تمرین هوازی –مکمل، مکمل و گروه کنترل قرار گرفتند. برنامۀ تمرینی به مدت شش هفته و هر جلسه به مدت ۴۰ دقیقه با HR max 55% شروع و بهصورت فزاینده اجرا شد.گروه مکمل روزانه یک گرم پودر زردچوبه مصرف کردند. از همۀ گروهها قبل و بعد از اتمام برنامۀ تمرینی در شرایط ناشتا خونگیری بهعمل آمد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS19، آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Benferoniدر سطح معناداری ۰۵/۰ P< تجزیهوتحلیل شدند. یافتهها نشان داد در همۀ گروهها مقدار ) CRP000/0 (P=نسبت به گروه کنترل و مقادیر) BMI 35 5 /0P=) نسبت به قبل از مداخله کاهش معناداری یافت، این در حالی است که بین گروههای تمرین، مکمل و تمرین، مکمل و کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (۳۵۵/۰ P=). مقادیر WHR نسبت به قبل از مداخله کاهش معناداری یافت، ولی از نظر آماری معنادار نبود (۴۵۸/۰ (P= . بهطورکلی یافتهها نشان داد که شش هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل زردچوبه، اثر مثبتی بر کاهش مقادیر CRPدارد و بهنظر میرسد ترکیب فعالیت و مکملگیری زردچوبه در درازمدت بر ترکیب بدنی افراد تأثیرات سودمندی دارد.
کلیدواژه ها
بیماریهای قلبی-عرقی؛ پودر زردچوبه؛ تمرین هوازی؛ CRP