غلامرضا جهانی قیه قشلاق ۱، علی رضا آبکار۲ ، حسین حیدری۳
۱- استادیار دانشگاه ازاد اسلامی واحد ابهر
۲- استادیار دانشگاه ازاد اسلامی واحد ابهر
۳- مربی دانشگاه ازاد اسلامی واحد ابهر
مجله پزشکی قم
زمینه و هدف: تمرینات شدید سبب تضعیف توانایی سیستم ایمنی و ابتلا به عفونتهای مجاری تنفسی فوقانی (URTI) میشود. مکملهای پروبیوتیکی، میزان بروز عفونتها را کاهش میدهند، در تحقیق حاضر، تأثیر ۸ هفته تمرینات متناوب پر شدت به همراه مصرف ماست پروبیوتیک بر سلولهای ایمنی، CRP و IgA در بازیکنان جوان فوتبال بررسی گردید.
روش بررسی: در این پژوهش نیمهتجربی و کاربردی، ۳۶ مرد جوان سالم (۱۹-۱۶ سال) به دو گروه مکمل – تمرین (ST) و تمرین (T) با میانگین قد ۷۷/۰±۱۷۲ سانتیمتر، وزن ۸۷/۵±۷۶/۶۶ کیلوگرم و BMI برابر با ۰۹/۲±۲۷/۲۱ بهطور تصادفی تقسیم شدند. نمونههای خونی قبل و بعد از ۸ هفته تمرین، صبح ناشتا و بعد از انجام آزمونهای توان هوازی و بیهوازی گرفته شد، آزمونشوندگان، سه جلسه در هفته و هر جلسه، ۹۰ دقیقه تمرین کردند و گروه تجربی، روزانه ۲ وعده ماست پروبیوتیک (به میزان ۴۰۰ میلیلیتر) مصرف کردند. دادهها با استفاده از آزمون منویتنی و اندازهگیریهای مکرر در سطح معنیداری، ۰۵/۰>p تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: پس از برنامه تمرینی در گروه تجربی، میزان لنفوسیتها، نوتروفیلها، ایمونوگلوبین A و پروتئین واکنشگر C استراحتی، افزایش معنیداری داشت و هیچگونه موردی از ابتلا به URTI مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد تمرینات و مصرف مکمل پروبیوتیک سبب بهبود عملکرد توان هوازی، بیهوازی، تقویت سیستم ایمنی و کاهش ابتلا به URTI در گروه ST میشود، در نتیجه مصرف روزانه آن در ورزشکارانیکه تمرینات شدید آمادهسازی جسمانی را سپری میکنند، توصیه میگردد.
کلید واژهها: پروتئین واکنشی C؛ ایمونوگلوبین A؛ پروبیوتیک؛ سلولهای ایمنی؛ عفونت مجاری تنفسی.