تأثیر تمرینات عملکردی با شدت بالا بر سطوح LRG1 و ارتباط آن با عوامل خطر قلبیعروقی و شاخصهای آتروژنیک در زنان دارای اضافهوزن و چاق -فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
جواد نخزری خداخیر* ۱، مهدی زارعی۲ ، حمیدرضا زلفی۳ ، امیر شکیب۴
۱- استادیار، گروه علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل، زابل، ایران ، javadnakhzari@uoz.ac.ir
۲- استادیار، گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه نیشابور، نیشابور، ایران
۳- استادیار، گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران
۴- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، ایران
مجله پزشکی خراسان شمالی
چکیده
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر تمرینات عملکردی با شدت بالا بر سطوح گلیکوپروتئین آلفا-۲ غنی از لوسین ۱ (LRG1) و ارتباط آن با عوامل خطر قلبیعروقی و شاخصهای آتروژنیک در زنان دارای اضافهوزن و چاق بود.
روش کار: در این مطالعه نیمهتجربی، ۱۹ زن دارای اضافهوزن و چاق بهصورت تصادفی به دو گروه تمرین عملکردی با شدت بالا (۹ نفر) و کنترل (۱۰ نفر) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تمرینی ۳ جلسه در هفته به مدت ۸ هفته به اجرای تمرینات عملکردی با شدت بالا پرداختند. قبل و پس از ۸ هفته، نمونههای خونی برای اندازهگیری غلظت LRG1 و نیمرخ لیپیدی گرفته شد و شاخصهای آتروژنیک محاسبه شد. از آزمون تحلیل کوواریانس و نرمافزار SPSS نسخه ۱۶ برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: بعد از ۸ هفته تمرینات عملکردی با شدت بالا، غلظت LRG1 (027/0=P)، شاخص آتروژنیک پلاسما (۰۰۰/۰=P)، شاخص خطر کاستلی I (CRI-I) (001/0=P) و شاخص خطر کاستلی II (CRI-II) (002/0=P) در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری کاهش یافت. همبستگی مثبت و معنیداری بین تغییرات غلظت LRG1 و تغییرات درصد چربی بدن (۴۳۷/۰=r، ۰۴۱/۰=P)، شاخص آتروژنیک پلاسما (۵۱۲/۰=r، ۰۲۵/۰=P) و CRI-I (479/0=r ، ۰۳۸/۰=P) مشاهده شد. همبستگی منفی و معنیداری بین تغییرات LRG1 و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) (569/0- =r، ۰۱۱/۰=P) مشاهده شد.
نتیجهگیری: ۸ هفته تمرینات عملکردی با شدت بالا در زنان دارای اضافهوزن و چاق در کاهش LRG1 و بهبود عوامل خطر قلبیعروقی و شاخصهای آتروژنیک مؤثر است؛ ازاینرو، تمرینات عملکردی با شدت بالا میتواند بهعنوان مداخلات تمرینی کمکی در کنترل و کاهش عوارض مرتبط با اضافهوزن و چاقی مؤثر باشد.
واژههای کلیدی: تمرینات عملکردی، LRG1، شاخص آتروژنیک، چاقی، فیزیولوژی ورزشی