محمداسماعيل افضل پور، سيد حسين ابطحی ايوری * ، اعظم رضازاده
مجله افق دانش
زمينه و هدف: ورزش شديد با ايجاد فشار اکسايشی موجب آسيب به بسياری از بافت ها و روندهای فيزيولوژيک سلولی می شود و استفاده از مکمل های ضد اکسايشی فشار اکسايشی ناشی از فعاليت های ورزشی شديد را تعديل می نمايد. در مطالعه حاضر، اثر مکمل عناب بر ميزان آنزيم گلوتاتيون پراکسيداز (GPX) و سوپر اکسايد ديسموتاز (SOD) سرم متعاقب يک جلسه فعاليت مقاومتی بررسی می شود.
روش بررسی: در يک مطالعه نيمه تجربی ۲۴ زن غير ورزشکار جوان به طور تصادفی به دو گروه شامل گروه مصرف ميوه عناب + فعاليت مقاومتی شديد و گروه فعاليت مقاومتی شديد تقسيم شدند. گروه اول روزانه ۴/۰ گرم عناب به ازای هر کيلوگرم از وزن بدن به مدت ۳ هفته دريافت کردند؛ اما گروه ديگر در طول پروتکل از خوردن عناب منع شدند. افراد هر دو گروه در يک جلسه فعاليت مقاومتی با شدت ۹۰ درصد يک تکرار بيشينه (RM1) شرکت کردند. نمونه های خونی در سه مرحله شامل مرحله پايه، پس از مصرف ميوه عناب، و پس از جلسه تمرين مقاومتی جهت ارزيابی فعاليت آنزيم های SOD و GPX گرفته شد. برای استخراج نتايج از آزمون تحليل واريانس با اندازه گيری مکرر و آزمون تعقيبی LSD در سطح ۰۵/۰>p استفاده گرديد.
يافته ها: در گروه مکمل عناب، فعاليت آنزيم GPX به طور معنی داری (۰۰۱/۰= P ) افزايش يافت؛ اما ميزان SOD تغيير معنی داری (۱۹/۰= P ) نکرد. به علاوه، تمرين مقاومتی شديد موجب کاهش معنی داری SOD و GPX (به ترتيب ۰۳/۰ P= و ۰۲/۰ P= ) بلافاصله پس از تمرين شد.
نتيجه گيری: استفاده از مکمل عناب با دوز ۴/۰ گرم/کيلوگرم در طول ۳ هفته، فعاليت آنزيم ضد اکسايشی GPX را تقويت می نمايد، اما اين بهبودی در حدی نيست که بتواند جلوی سرکوب اين آنزيم ها پس از اجرای تمرين مقاومتی بگيرد.
واژههای کلیدی: تمرين مقاومتی شديد، عناب، فشار اکسايشی، سوپر اکسيد ديسموتاز، گلوتاتيون پراکسيداز،