الهام وسدی، حامد برزگر ، محبوبه برجيان فرد
زمينه و هدف: اين پژوهش با هدف شناسايی اثرات احتمالی مکمل امگا-۳ و رژيم غذايی پرچرب (۵۰% چربی اشباع، مشتق شده از روغن سويا) بر مقادير عامل نوروتروفيک مشتق از مغز (BDNF) در هيپوکمپ رتهای نر بالغ با تکيه بر شفاف تر کردن نقش تغذيه در چگونگی تعديل شکل پذيری سيناپسی انجام شد.
روش کار: در اين پژوهش تجربی ۲۱ سر رت نر نژاد ويستار (با سن ۸ هفته و ميانگين وزن ۱۰±۱۷۰ گرم)، در ۳ گروه مساوی ۷ تايی کنترل، غذای پرچرب و مکمل امگا ۳ به طور تصادفی تقسيم شدند. گروه کنترل از غذای استاندارد مؤسسه سرم و واکسن سازی رازی استفاده کردند. گروه با رژيم غذايی پرچرب، به مدت ۸ هفته رژيم غذايی در دسترس پرچرب دست ساز دريافت کردند. گروه مکمل امگا ۳، روزانه (۱۰۰ ميلی-گرم/کيلوگرم وزن بدن) مکمل امگا-۳ به صورت خوراکی به روش گاواژ دريافت کردند. مقادير BDNF با روش الايزا سنجيده شد و دادهها با استفاده از روش آماری آناليز واريانس يک طرفه تحليل شدند.
يافتهها: يافتههای پژوهش حاضر نشان داد، مقادير BDNF هيپوکمپ پس از ۸ هفته، در گروه غذای پرچرب نسبت به گروه کنترل کاهش داشت اما کاهش معنیدار نبود (۸۷۳/۰=p). در گروه مکمل امگا ۳ در پايان هفته هشتم، مقادير BDNF هيپوکمپ افزايش داشت که اين افزايش در مقايسه با گروه کنترل و گروه غذای پرچرب معنیداری بود (۰۰۸/۰=p و۰۰۶/۰=p).
نتيجهگيری: با توجه به پارامترهای حاصل از مطالعه به نظر میرسد، تغذيه مکمل امگا-۳ میتواند، افزايش مقادير BDNF هيپوکمپی را به همراه داشته باشد.
واژههای كليدي: فاکتور نوروتروفيک مشتق از مغز (BDNF)، امگا-۳، غذای پرچرب، هيپوکمپ،