نسرين روزبهانی *، مهتاب عطارها، نعيمه اکبری ترکستانی، ليلا اميری فراهانی ، طوبی حيدری
مجله طب مکمل
مقدمه: درد زايمان يکی از شديدترين دردهايی است که زنان تجربه میکنند. آروماتراپی يا رايحهدرمانی يکی از روشهای کاهش اين درد ميباشد. هدف از انجام اين مطالعه، بررسی تاثير رايحه گلاب بر کاهش اين درد است.
مواد و روش ها: در اين مطالعه کارآزمايی بالينی، ۱۱۱ خانم نخستزا بعد از امضای رضايت آگاهانه بهصورت تصادفی در سه گروه آروماتراپی، پلاسبو و شاهد قرار گرفتند. مداخله در دو مرحله، ديلاتاسيون پنج و هشت سانتیمتر سرويکس، انجام شد. شدت درد با مقياس ديداری درد، قبل و ۳۰ دقيقه بعد از هر بار مداخله اندازه گرفته شد. در گروه مداخله، گلاب و در گروه پلاسبو آب مقطر در دست مددجو ريخته شد و از آنها درخواست شد رايحه را استشمام کنند. در گروه شاهد نيز فقط مراقبتهای معمول انجام شد.
يافته ها: قبل از مداخله، شدت درد زايمان بين سه گروه اختلاف معنیدار نداشت. اما بعد از مداخله اول و دوم، شدت درد بهطور معنيداری در گروه گلاب کمتر از دو گروه ديگر بود ( ۰۰۱/۰> p ) . ميانگين شدت درد زايمان در ديلاتاسيون ۱۰ سانتیمتر در گروه گلاب ۹۹/۱ ± ۵۹/۷، در گروه پلاسبو ۶۰/۱ ± ۹۴/۸ و در گروه شاهد ۴۷/۱ ± ۸۹/۸ بود (۰۰۱/۰> p ). در بررسی تغيير شدت درد زايمان در طول زمان، آزمون اندازهگيريهای مکرر نشان داد، هر زمان که رايحه گلاب استنشاق شده بود کاهش درد وجود داشت. اما در دو گروه پلاسبو و شاهد به طور مداوم افزايش درد مشاهده شد.
نتيجهگيری: با توجه به نتايج اين پژوهش، به نظر میرسد استنشاق رايحه گلاب ميتواند باعث کاهش درد زايمان شود.
واژههای کلیدی: گلاب، درد زايمان، رايحهدرمانی