رضوان غفارزادگان، اعظم ملک حسينی*، مريم سعيدی، علی جديدی ، عليرضا رضايی آشتيانی
مقدمه: نوروپاتی محيطی يکی از علل شايع ناتوانی در بيماران ديابتی است. درد به عنوان يک علامت اصلی در نوروپاتی است که در بيش از ۳۰% بيماران ديابتی رخ ميدهد. ارتعاشدرمانی کل بدن يکی از روشهای غيردارويی کنترل درد در نوروپاتی محيطی است. بنابراين پژوهش حاضر در نظر دارد تأثير ارتعاشدرمانی اندام تحتانی را بر درد ناشی از نوروپاتی ديابتی بررسی نمايد.
مواد و روش ها: اين پژوهش، يک مطالعه مداخلهای قبل و بعد ميباشد که بر روی ۳۶ بيمار مبتلا به نوروپاتی دياتبی، که دارای معيارهای ورود بودند، انجام گرفته است. بيماران با نمونهگيری ساده در مطالعه وارد شدند. در ابتدای مطالعه، ويژگيهای دموگرافيک و شدّت درد، به کمک پژوهشگر اندازهگيری و ثبت شد. سپس در قسمتی از اندام که دارای نوروپاتی بود به مدت دو هفته ارتعاشدرمانی انجام گرفت. اين عمل ۲ نوبت در روز و در هر نوبت به مدت ۱۰ دقيقه انجام شد. در نهايت پس از دو هفته از انجام مداخله، شدّت درد بيماران مجدداً با مقياس ديداری سنجيده شد.
يافته ها: ميانگين و انحراف معيار سنّ شرکتکنندگان در پژوهش ۱۱٫۶۱ ± ۵۲٫۳۸ سال بود. اکثر شرکتکنندگان مؤنث (۲۶ نفر معادل ۷۲ %) بودند. ميانگين و انحراف معيار نمره درد بيماران قبل از ارتعاش-درمانی ۱٫۳۷ ± ۵٫۲۱ بود و ۳ دوره بعد از ارتعاش درمانی ۱٫۴۱ ± ۴٫۳۰ بود. به عبارت ديگر شدّت درد پس از ارتعاشدرمانی کاهش يافت، که اختلاف آن با استفاده از آزمون تی زوجی معنيدار بود (۰۰۱/۰ =P).
نتيجهگيری: ارتعاش درمانی اندام تحتانی ميتواند درد نوروپاتی ديابتی را کاهش دهد، بنابراين از آن ميتوان به عنوان روشی برای تسکين درد بيماران ديابتی استفاده کرد.
واژههای كليدي: نوروپاتی محیطی، طبّ مکمّل، ارتعاش-درمانی.،