۱وحید ساری صرّاف؛ ۲سیّده فریده عراقی
۱دانشیار دانشگاه تبریز
۲دانشجوی دوره دکتری فیزیولوژی ورزشی دانشگاه تبریز
پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
سابقه و هدف: هدف تحقیق بررسی تاثیر متقابل زمان روز و مراحل دوره ماهانه بر شاخصهای فیزیولوژیکی و عوامل آمادگی جسمانی ورزشکاران و غیرورزشکاران بود.
مواد و روشها: بدین منظور،۸۰ نفر از دانشجویان به ۲گروه ورزشکار و غیرورزشکار با ۳ زیرگروه فولیکولی، لوتئینی و قاعدگی تقسیم شدند. پس از پاسخ به پرسشنامهها واندازهگیری دمای بدن و فشارخون و مرحلهی گرم کردن، عوامل مورد نظر با ترتیب مشخص اندازهگیری شد. جهت بررسی زمان روز بر عملکرد افراد، آزمونها در سه نوبت، ساعت ۹:۰۰-۷:۰۰ ،۱۵:۰۰-۱۳:۰۰و ۲۰:۰۰ -:۱۸:۰۰ به روش متقاطع اجرا شد.
یافتهها: تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکررنشان داد که زمان روز بر تعادل، قدرت بالاتنه، توان پا، دمای بدن و فشار سیستول و دیاستول تاثیر معنادار داشت. بین پاسخ ورزشکاران و غیرورزشکاران به تاثیر زمانهای مختلف روز بر شاخصهای فیزیولوژیکی و عوامل آمادگی جسمانی فقط بر قدرت بالاتنه تفاوت معنادار مشاهده شد. این در حالی بود که تاثیر متقابل زمان روز و مراحل دوره ماهانه نیز بر قدرت بالاتنه معنادار گزارش شد.
نتیجهگیری: نتایج تحقیق نشان داد که شاخصهای فیزیولوژیکی و عوامل آمادگی جسمانی به استثنای تعادل، در اواخر ظهر افزایش معنیداری را نشان دادند.
کلیدواژگان
اوقات روزانه؛ چرخه ماهانه؛ عوامل فیزیولوژیکی؛ آمادگی بدنی