۱- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
۲- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
۳- مرکز تحقیقـات بیماریهای قلب و عروق، دانشگـاه علوم پزشکـی بیرجند، بیرجـند، ایـران.
مجله پزشکی بیرجند
زمینه و هدف: افزایش شدّت فعالیت بدنی بههمراه مصرف منظم چای سبز میتواند بر متابولیسم انرژی، وزن و محتوای چربی بدن تأثیر بگذارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تأثیر ۱۰ هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف چای سبز بر پروفایل لیپیدی و ترکیب بدن در زنان دارای اضافه وزن بود.
روش تحقیق: در این مطالعه نیمهتجربی، ۳۰ زن دارای اضافه وزن بهصورت هدفمند انتخاب و بهطور تصادفی به سه گروه مساوی شامل: گروههای تمرین، مکمل و گروه ترکیب تمرین و مکمل تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت ۱۰هفته به اجرای تمرینات تناوبی شدید با شدّت ۸۵- ۹۵ درصد ضربان قلب بیشینه پرداختند. گروه مکمل، روزانه سه عدد قرص ۵۰۰ میلیگرمی چای سبز مصرف کردند. گروه ترکیب تمرین و مکمل نیز هر دو مداخله را اجرا کردند. خونگیری از افراد مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله در حالت ناشتایی انجام شد. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (ویرایش ۱۹) و با کمک آزمونهای تی همبسته، آنالیزکوواریانس و تست تعقیبی بونفرونی در سطح معنیداری ۰۵/۰ تحلیل شد.
یافتهها: پس از ۱۰ هفته تمرین و مصرف چای سبز، میزان تریگلیسرید (۰۰۱/۰P=)، LDL (02/0P=)، وزن (۰۰۰۱/۰P=)، شاخص توده بدن (۰۰۰۱/۰P=) و درصد چربی (۰۰۰۱/۰P=) در هر سه گروه کاهش معنیدار یافت؛ در حالی که در دو گروه تمرینی، سطح کلسترول تام (۰۱/۰P=) کاهش و HDL (01/0P=) افزایش معنیدار نشان داد؛ اما در گروه چای سبز این دو شاخص (بهترتیب: ۲۳/۰P= و ۰۶/۰P=) تفاوت معنیداری نکرد. علاوه بر این، در شاخصهای فشار خون سیستول (۵۵/۰P=) و دیاستول (۱۵/۰P=) و نسبت دور کمر به لگن (۰۸/۰ P=) بین گروهها تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: اجرای تمرین تناوبی شدید بههمراه مصرف چای سبز از طریق تأثیر مطلوب بر پروفایل لیپیدی و ترکیبات بدن، عامل کارآمدی برای پیشگیری و بهبود عوامل خطرزای قلبی- عروقی در زنان دارای اضافه وزن است.
واژههای کلیدی: تمرین تناوبی شدید، چای سبز، نیمرخ لیپیدی سرم