*فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران*
بررسی تأثیر ۸ هفته محدودیت کالری بر میزان PLIN5 و ATGL بافت چرب احشایی و مقاومت به انسولین رتهای نر مبتلا به دیابت نوع ۲
آرش علی مرادی ، حسن متین همایی* ، صالح رحمتی احمدآباد
گروه فیزیولوژی و تغذیه ورزشی، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مجله فیض
چکیده:
سابقه و هدف: ارتباط نزدیکی بین مصرف غذاهای چرب، همهگیرشدن چاقی و دیابت نوع ۲ وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر ۸ هفته محدودیت کالری، بر (PLIN5) Perilipins 5 و ATGL (Adipose triglyceride lipase) بافت چرب احشایی و مقاومت به انسولین رتهای نر دیابتی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۲۴ سر موش صحرایی نر در سه گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی و گروه دیابتی با محدودیت کالریک تقسیم شدند. در گروه محدودیت کالری ۴۰ درصد از کالری دریافتی محدود شد و گروههای دیگر غذای استاندارد موردنیاز خود را بهصورت آزادانه بهمدت ۸ هفته دریافت کردند. بیان نسبی پروتئین PLIN5 و ATGL با تکنیک وسترنبلات و مقاومت به انسولین نیز با استفاده از شاخص هما موردارزیابی قرار گرفت. ﺩﺍﺩﻩﻫﺎ با ﺍﺳﺘﻔﺎﺩ ﺍﺯ ﺁﺯﻣﻮن ﺁﻣﺎری تحلیل واریانس یکطرفه ﻭ ﺁﺯﻣﻮﻥ تعقیبی توکی ﺁﻧﺎﻟﻴﺰ ﺷﺪﻧﺪ.
نتایج: در مقایسه بیان پروتئین PLIN5 و ATGL تفاوت معنیداری بین میانگین سه گروه نشان داده شد. نتایج آزمون تعقیبی بیانگر افزایش معنیدار PLIN5 و ATGL در گروه محدودیت کالری نسبت به گروه کنترل سالم و دیابتی بود (۰/۰۰۱=P). همچنین کاهش معنیدار انسولین و گلوکز در گروه محدودیت کالری نسبت به گروه کنترل دیابتی وجود داشت (۰/۰۰۱=P).
نتیجهگیری: محدودیت کالری احتمالاً ازطریق تأثیر بر پروتئینهای پوشاننده قطرات چربی و درنتیجه کاهش تجمع چربی میتواند از ایجاد مقاومت به انسولین جلوگیری کند.
واژههای کلیدی: محدودیت کالری، پریلیپین ۵، تریگلیسیرید لیپاز چربی، مقاومت به انسولین، فیزیولوژی ورزشی