زهرا طهماسبی فرد
دانشگاه آزاد اسلامی
مجله بیماری های پستان
چکیده
مقدمه: ارتباط نزدیکی بین شیوع سرطان پستان و مصرف چربی در جمعیتهای مختلف گزارش شده است. افزایش وزن و چاقی در دوران یائسگی، میتواند خطر سرطان پستان را در زنان افزایش دهد. هورمون هایی نظیر استروژن و لپتین از عوامل تاثیرگذار بر رشد و تکثیر سلولهای پستان می باشند. هدف اصلی از این تحقیق ارزیابی ارتباط بین شاخص توده بدنی با سطح سرمی دو هورمون لپتین و ۱۷- بتا استرادیول (E2) در افراد یائسه مبتلا به سرطان پستان است.
روش بررسی: برای مطالعه ۷۹ بیمار زن یائسه مبتلا به سرطان پستان و ۷۹ زن یائسه سالم انتخاب شدند (۵۰ تا ۷۵ سال). بعد از اخذ رضایت نامه کتبی و پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک، از تمامی شرکت کنندگان، خونگیری انجام شد تا سرم آنها برای تعیین غلظت سرمی هورمون ها با تکنیک الایزا، بررسی شود.
یافته ها: میانگین شاخص توده بدنی در گروه سرطانی و گروه کنترل به ترتیب ۳۴/۰±۵۹/۲۵ کیلوگرم/مترمربع و ۲۲/۰±۲۱/۲۳ بود (۰۰۱/۰P=) اختلاف بین میانگین غلظت سرمی ۱۷ بتا استرادیول در نمونههای سرطانی و کنترل معنادار بود ۹۱/۱±۲۷/۵۴ پیکوگرم بر میلی لیتر و ۳۶/۱±۴۴/۴۶ پیکوگرم بر میلی لیتر بود (۰۰۱/۰P=). میانگین غلظت سرمی لپتین در گروه سرطانی به طور مشخصی پایین تر (۱۰/۳±۰۵/۴۱ نانوگرم بر میلی لیتر) از گروه کنترل (۸۳/۴±۰۵/۵۳ نانوگرم بر میلی لیتر) بود (۰۳۶/۰P=).
نتیجه گیری: شاخص توده بدنی در هر دو گروه با افزایش سطح سرمی ۱۷ بتا استرادیول ارتباط معنادار داشت اما ارتباط معناداری با غلظت سرمی لپتین نداشت. زنان یائسه با BMI ≤۲۵ و غلظت سرمی بالای ۱۷ بتا استرادیول احتمالا مستعد ابتلا به سرطان پستان هستند.
واژههای کلیدی: سرطان پستان، یائسگی، استروژن، لپتین