مقدمه: نارسایی عروق کرونر قلب از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی است. این مطالعه با هدف تعیین اثر این نوشیدنی بر فاکتورهای بیوشیمیایی، التهابی و آنتیاکسیدانی در بیماران با گرفتگی عروق کرونر اجرا گردید.
مواد و روشها: این مطالعه کار آزمایی بالینی در شهرستان رفسنجان در جنوب شرقی ایران از مهرماه ۱۳۹۵ الی فروردین ۱۳۹۶ انجام گرفت. ۷۲ بیمار با گرفتگی عروق کرونر در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. به گروه مداخله روزانه ۴ عدد چای سبز کیسهای به مدت ۸ هفته داده شد و ارزیابیهای آنتروپومتری، بیوشیمیایی، آنتیاکسیدانی، فشارخون، قبل و بعد از مداخله در دو گروه انجام گرفت. آنتیاکسیدانهای دریافتی و تغییر رژیم غذایی در طول مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن و وزن بیماران در گروه مورد به ترتیب ۷۸/۱۱±۷۸/۶۰ سال و ۶۲/۱۱±۰۳/۷۳ کیلوگرم و در گروه کنترل ۸/۱۰± ۶/۶۲ سال و ۲/۱۲ ±۰۳/۷۴ بود. دو گروه از لحاظ سن، جنس و BMI جور شدند. سطح تحصیلات، سابقه بیماری قلبی، سوء مصرف مواد، سیگار و دریافت آنتیاکسیدانهای غذایی در دو گروه اختلاف معنیداری نداشت. مصرف چای سبز در گروه مداخله باعث کاهش معنیداری در وزن، شاخص توده بدنی و دور کمر، تریگلیسیرید، MDA، اینترلوکین-۶، قند خون ناشتا و فشارخون گردید (P<0.05) میانگین HDL و TAC نسبت به قبل از مداخله به طور معناداری افزایش یافت.(P<0.05)
نتیجهگیری: چای سبز به مدت ۸ هفته در بیماران عروق کرونر اثرات مفیدی در کاهش وزن و BMI و دور کمر دارد و همچنین باعث اصلاح پروفایل لیپیدی، پارامترهای آنتیاکسیدانی و کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران میشود.
واژه های کلیدی
چای سبز، گرفتگی عروق کرونر، آنتیاکسیدانت، پروفایل لیپیدی، فشارخون