بررسی اثر چاقی و تمرینات مختلف بر بیان ژنهای ایریزین، پروتئین جفت نشده نوع ۱ (UCP-1) و بتا آمینو ایزوبوتیریک اسید (BAIBA) در بافت چربی موشهای نر نژاد ویستار -فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله پزشکی جیرفت
سارا اصغری۱ ، صادق چراغ بیرجندی ۲، نجمه رضاییان۳ ، وحید رضایی۳
۱- دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران
۲- استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران ، s_birjandi2001@yahoo.com
۳- استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران
مقدمه و هدف: چاقی مانعی برای سلامتی و زمینه بسیاری از بیماریها است و فعالیت بدنی میتواند این شرایط را تا حدودی بهبود بخشد. هدف تحقیق حاضر بررسی تأثیر چاقی و تمرینات ورزشی متعاقب آن بر عوامل درگیر در قهوهای شدن بافت چربی در موشهای نر بود.
روش کار: ۳۶ سر موش نر سالم نژاد ویستار در این طرح استفاده شدند که ۳۰ سر از رژیم غذای پرچرب و ۶ سر از رژیم غذای معمولی تغذیه کردند. پس از هشت هفته رژیم، ۱۲ سر (۶ سر رژیم غذای پرچرب و ۶ سر رژیم غذای معمولی) قربانی شدند و ۲۴ سر موش باقیمانده به چهار گروه شش تایی شامل کنترل چاق، تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی و تمرین تناوبی شدید تقسیم شدند و به مدت هشت هفته، هفتهای پنج جلسه تمرین کردند. برای اندازهگیری بیان ژن ایریزین، UCP-1 و BAIBA از روش Real Time-PCR استفاده شد. از روش آماری تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی جهت تعیین اختلاف بین گروهها در سطح معناداری ۰/۰۵≥p استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که چاقی موجب کاهش معنادار بیان ژنهای ایریزین، UCP-1 و BAIBA در بافت چربی موشهای نر شده (۰/۰۵>p) و متعاقب آن تمرینات مقاومتی، استقامتی و تناوبی شدید سبب افزایش معنادار بیان ژنهای مذکور نسبت به گروه کنترل چاق شدند (۰/۰۵>p). همچنین افزایش معنادار بیان ژنهای ایریزین و UCP-1 در گروه تمرین تناوبی شدید نسبت به گروه تمرین مقاومتی و تمرین استقامتی مشاهده گردید (۰/۰۵>p).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر میتوان گفت که چاقی با کاهش گرمازایی غیرلرزشی در بافت چربی مانع توسعه بافت چربی قهوهای و بهکارگیری آن در جهت درمان بیماریهای متابولیک میشود. در حالیکه تمرینات مختلف ورزشی مقاومتی، استقامتی و تناوبی شدید به عنوان روش مؤثری در افزایش بافت چربی قهوهای و با تأثیر مثبت بر عوامل درون سلولی مؤثر بر افزایش لیپولیز، میتوانند به عنوان تمرینات مفید در زمینه کاهش چربی و در نتیجه آن افزایش سلامتی در نظر گرفته شوند.
واژههای کلیدی: تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی، تمرین تناوبی شدید، چاقی، عوامل بافت چربی قهوه ای، فیزیولوژی ورزشی