بررسی اثر مکمل کپسایسین بر کاهش وزن، درصد چربی و هورمون گرلین نوجوانان دارای اضافه وزن: یک مطالعه نیمه تجربی – فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
الله یار عرب مومنی ۱، دانا سالار عبدالله حمید۲
۱- استادیار فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد خمینیشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر/اصفهان، ایران
۲- دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه و هدف: امروزه مداخلات سبک زندگی شامل؛ رژیم ورزشی، رژیم غذایی و رفتار درمانی برای کاهش وزن نوجوانان توصیه میشود، ولی این مداخلات در دنیای واقعی چندان موفق نبوده است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف مکمل کپسایسین بر کاهش وزن، درصد چربی و هورمون گرلین نوجوانان پسر دارای اضافه وزن انجام شد.
روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی، با طرح پیشآزمون-پسآزمون، ۳۰ نوجوان دارای اضافه وزن با ۵۲/۲۶= BMIکیلوگرم بر متر مربع، به شیوه هدفمند انتخاب و تصادفی به ۲ گروه ۱۵ نفری (مکمل و دارونما) تقسیم شدند. آزمودنیها گروه مکمل، روزانه ۵۰۰ میلیگرم عصاره کپسایسین را همراه با صبحانه معمول به مدت ۱۶ هفته مصرف کردند. خونگیری و اندازهگیری درصد چربی، قد، وزن، BMI و سطح سرمی هورمون گرلین پس از سانتریفیوژ خون در ۳ مرحله پیشآزمون، هفته هشتم و هفته شانزدهم انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون کوواریانس با استفاده از نرمافزار SPSS26 در سطح معناداری ۰/۰۵ استفاده شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که در هفته هشتم مداخله، میانگین وزن، BMI و درصد چربی کاهش یافت، ولی این کاهش فقط در میزان وزن معنادار بود (۰/۰۵>p). این در حالی است که در هفته شانزدهم تمام این متغیرها معنادار شدند. علاوه بر این، مصرف مکمل کپسایسین باعث افزایش مقادیر هورمون گرلین شد، ولی این افزایش فقط در هفته شانزدهم معنادار بود (۰/۰۵>p).
نتیجهگیری: این یافتهها بیانگر، آثار سودمند مصرف مکمل کپسایسین بر ترکیب بدن و مقادیر هورمون گرلین نوجوانان دارای اضافه وزن است. از این رو، استفاده از این مکمل گیاهی همراه غذای معمول، به عنوان یک روش مداخله کاهش وزن و چاقی توصیه میشود.
واژههای کلیدی: کپسایسین، درصد چربی، گرلین، اضافهوز، فیزیولوژی ورزشی