بررسی اثر مکملیاری با سیترولین بر شاخصهای کبد چرب غیر الکلی: کار آزمایی بالینی تصادفی کنترلدار
*اثر سیترولین بر سطح سرمی ALT و درجه استئاتوز*
زهرا دارابی ، مینا درند، زهرا یاری ، شهرام آگاه ، آزیتا حکمت دوست
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پیشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مجله علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران
چکیده
سابقه و هدف: سیترولین یک اسید آمینه غیرضروری مشتق شده از هندوانه میباشد که اثرات مثبت آن بر روی بهبود تحمل گلوکز، متابولیسم چربی و انرژی دیده شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر مکمل یاری با سیترولین بر سطح آنزیمهای کبدی و درجه استئاتوز و فیبروز کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی میباشد.
مواد و روشها: در یک مطالعه کارآزمایی بالینی، پنجاه بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مکمل سیترولین و دارونما تقسیم شدند. بیماران روزانه چهار عدد کپسول۵۰۰ میلی گرمی سیترولین و یا دارونما را به مدت سه ماه مصرف کردند. تمامی افراد دو گروه برنامه ی غذایی و توصیههای فعالیت بدنی را در ابتدای مطالعه دریافت نمودند. آنزیمهای کبدی، درجه استئاتوز و فیبروز کبد، میزان فعالیت بدنی و شاخصهای تنسنجی در شروع و پایان مطالعه اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزار SPSS21 و آزمونهای تی زوجی و تی مستقل انجام شد.
یافتهها: تفاوت معنیداری در متغیرهای زمینهای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مشاهده نشد. در انتهای مطالعه سطح سرمی آنزیم کبدی ALT و استئاتوز کبدی در گروه مصرف کننده سیترولین در مقایسه با دارونما به طور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰>P). سطح سرمی آنزیم ALT به میزان(U/L) 26/7 در گروه مورد کاهش داشت در حالی که در گروه شاهد (U/L) 19/7 افزایش داشت. اما سطح سرمی AST و GGT و همچنین میزان فیبروز کبدی تفاوت معنیداری در بین دو گروه نشان نداد (۰۵/۰≤P).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که سیترولین میتواند موجب کاهش سطح سرمی ALT و درجه استئاتوز شود ، اگرچه تفاوت معنیداری بین دو گروه یافت نشد. همچنین سیترولین اثر معنیدار بر میزان فیبروز و سایر آنزیمهای کبدی نداشت. لذا مطالعات بیشتری جهت بررسی نقش سیترولین بر روی کبد و حفاظت از آن با دوز و مدت زمان متفاوت مورد نیاز است.
واژههای کلیدی: کبد چرب غیر الکلی، سیترولین، آنزیمهای کبدی، استئاتوز کبدی، فیزیولوژی ورزشی