نگار اصلانی, محمدحسن انتظاری, زهرا مقصودی, غلامرضا عسکری
مجله پزشکی اصفهان
مقدمه: از دیرباز اعتقاد زیادی به نقش سیر در کاهش فشار خون وجود داشته است. اما، مطالعهای که به بررسی اثر مصرف مخلوط سیر و آبلیمو بر فشار خون پرداخته باشد، انجام نشده بود. مطالعهی حاضر، با هدف بررسی اثر مصرف مخلوط سیر و آبلیمو بر میزان قند خون ناشتا، فشار خون و نمایهی تودهی بدن انجام شد.
روشها: در این مطالعه، ۱۲۰ نفر از بیماران ۶۵-۳۰ سالهی مبتلا به هایپرلیپیدمی تازه تشخیص داده شده، انتخاب و به طور تصادفی، به ۴ گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول، روزانه ۲۰ گرم سیر و ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو، گروه دوم، روزانه ۲۰ گرم سیر و گروه سوم، روزانه ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو، ۲ ساعت پس از شام دریافت کردند و گروه چهارم طی مداخله، سیر و آبلیمو دریافت نکردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، میزان قند خون ناشتا، فشار خون و نمایهی تودهی بدن اندازهگیری شد.
یافتهها: مصرف مخلوط سیر و آبلیمو پس از ۸ هفته توانست فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و نمایهی تودهی بدن را نسبت به گروه آبلیمو و گروه شاهد به طور معنیداری کاهش دهد که البته این کاهش نسبت به گروه سیر معنیدار نبود. همچنین، مصرف مخلوط سیر و آبلیمو تأثیر معنیداری در قند خون ناشتا نداشت.
نتیجهگیری: مخلوط شدن سیر با آبلیمو نمیتواند اثر بهتری نسبت به مصرف سیر به تنهایی داشته باشد. پیشنهاد میشود، مطالعات دیگری نیز با روشهای متفاوت در این زمینه انجام شود و پس از اطمینان از کارایی، این فراورده در دسترس افراد قرار گیرد.
واژگان کلیدی: سیر، آبلیمو، هایپرلیپیدمی، فشار خون، نمایهی تودهی بدن